סגור
מימין כוכב טוטנהאם סונג יונג וכוכב מנצ'סטר יונייטד ברונו פרננדש
כוכב טוטנהאם סונג יונג מין (מימין) וכוכב מנצ'סטר יונייטד ברונו פרננדש (צילומים: Julian Finney/Getty Images, Oli SCARFF/AFP)

דו–קרב אנגלי בגמר הליגה האירופית: הלוזריות הבריטיות מחפשות סוף טוב

גמר הליגה האירופית שיתקיים הערב הוא יותר ממפגש בין טוטנהאם למנצ'סטר יונייטד, שמחפשות להציל את העונה הכושלת שלהן. מדובר גם בקרב בין תפיסת ניהול שמקדשת רווחים לזאת שמעדיפה מיתוג 

ממש כמו סינדרלה, אחת משתי הלכלוכיות של הכדורגל האנגלי העונה יכולה הלילה, עד חצות, להפוך כבמטה קסם את העונה הגרועה ביותר שחוותה זה עשורים - לזוהרת במיוחד. מנצ'סטר יונייטד וטוטנהאם, ששקועות יחדיו במקומות 16 ו־17 בתחתית הפרמיירליג, ייאבקו הערב ראש בראש בגמר הליגה האירופית שייערך בבילבאו, ספרד. המנצחת תוכל לזכות בכרטיס ישיר לליגת האלופות בעונה הבאה - משאת הנפש של שני המועדונים מהמובילים באירופה.
אלא שמעבר למאבק על כר הדשא הערב, יתרחש ביניהן קרב לא פחות מסקרן - בזירה הכלכלית. מדובר בשתי קבוצות מהעשירות והמשפיעות בכדורגל האנגלי, שכל אחת מהן בנתה לעצמה פילוסופיית ניהול כמעט הפוכה. טוטנהאם מציגה מודל ניהולי חדשני שכולל תכנון כלכלי מוקפד, והתבססות על האיצטדיון המתקדם ביותר באנגליה תוך דגש על הכנסות יציבות. לעומתה יונייטד משמרת דפוס פעולה של מותג עולמי, הנשען על שיווק וחוזי חסות ענקיים. המודל של טוטנהאם סולידי אך יציב; המודל של יונייטד יוקרתי אך מסוכן.
"יש קבוצה מצומצמת של מועדונים שיכולים להרשות לעצמם להתנהג ולהתפתח כמו יונייטד, עם כאלה כמויות של כסף שמושקעות שם, מתוך מחשבה שמתישהו זה יתפוס, ושהמותג יחזיק מעמד לאורך זמן", אומר ד"ר דותן פרסיץ, חוקר בתחום האסטרטגיה והכלכלה מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב. "אין ספק שהמותג שלהם לא חזק עכשיו כמו שהיה לפני עשור. ובגלל חוסר ההצלחות, כשהילדים שגדלים עכשיו שואלים את עצמם את מי כדאי לאהוד – יונייטד לא נכנסת לראש הרשימה".
3 צפייה בגלריה
ג'ים רטקליף הבעלים של קבוצת מנצ'סטר יונייטד
ג'ים רטקליף הבעלים של קבוצת מנצ'סטר יונייטד
הבעלים של מנצ'סטר יונייטד, ג'ים רטקליף. הזדמנות להחזיר את התהילה שאבדה
(צילום: Justin Setterfield/Getty Images)
לדבריו, "יש בערך שישה–שבעה מועדונים שיכולים להחזיק משהו כזה לאורך זמן. אני חושב שעבור רוב המועדונים המודל של טוטנהאם הרבה יותר סביר. הבעיה בטוטנהאם היא שאולי הם לוקחים את זה לקצה, אנחנו רואים שמאוד קשה להם להיות תחרותיים לאורך עונה שלמה ולכן אין להם תארים".
ואמנם, הדיסוננס הזה, בין עסק כלכלי לבין קבוצת כדורגל שצריכה גם לספק הישגים ספורטיביים, מטריד במיוחד את אוהדי התרנגולים. המועדון לא זכה בשום תואר כבר 17 שנה, ולא סיים בין שלושת המקומות הראשונים מאז 2018. המרמור בקרב האוהדים הוביל בחודשים האחרונים למחאה נגד הבעלים זה 24 שנים, היו"ר דניאל לוי, תוך האשמות שהוא מתנהל כאילו המועדון הוא עסק כלכלי בלבד. "יש גבול לחסכנות", טוענים אוהדים, ומזכירים באותה נשימה שלוי עצמו השתכר 3.7 מיליון ליש"ט בעונה – הכי הרבה בפרמיירליג.

כשאין תארים גם לא צריך לשלם בונוסים

המומחה לכלכלת ספורט הבריטי קיראן מגווייר הסביר לאחרונה בפודקאסט של שחקן העבר ריו פרדיננד ש"טוטנהאם היא המועדון הרווחי ביותר בתולדות הפרמיירליג – בפער. יש להם את האיצטדיון הכי טוב בליגה, שכר שחקנים מהנמוכים ביחס להכנסות. מבחינת עסקית – אם אני שם בצד את הכובע של אוהד – זה פשוט מושלם. והכי חשוב, הם גם לא צריכים לשלם בונוסים על זכייה בתארים...".
קצת מספרים: ההכנסות של טוטנהאם הגיעו ל־528 מיליון ליש"ט בעונת 2023–2024, לא מעט בזכות האיצטדיון החדש שהיה אחראי לרבע מההכנסות. הקבוצה מקפידה על הוצאות שכר מתונות - 221 מיליון ליש"ט – הנמוכות בין מועדוני הצמרת ונמנעת מהפסדים גדולים. גם כשהפסידה 26 מיליון ליש"ט בעונה שעברה – מדובר בשיפור של 73% לעומת השנה שקדמה לה.
שחקן העבר ג’יימי רדנאפ לא מתרשם ממספרי הקבוצה מצפון לונדון: "כששיחקתי בליברפול המטרה תמיד היתה לנצח. היו קונים שחקנים כדי לקחת גביעים. פה נראה שכל עוד ביונסה מופיעה בקיץ, וה־NFL מגיע בסתיו לאיצטדיון של טוטנהאם – כולם מרוצים. זה אולי מודל רווחי, אבל לא כזה שבונה תרבות של ניצחון".
אוהדי טוטנהאם יכולים להתנחם מעט מכך שהייאוש של אוהדי השדים האדומים לא נעשה גם הוא יותר נוח. הידרדרות הקבוצה בשנים האחרונות מצליחה לשבור שיאים, כאשר העונה היא רשמה מספר הפסדים בלתי נתפס - 18. גם הלחץ בהנהלה רק הולך וגובר לקראת הגמר. יונייטד פועלת כמותג עולמי עם הוצאות ענק. בעונה האחרונה הכנסותיה הגיעו אמנם לשיא – 661.8 מיליון ליש"ט – אך גם ההפסדים הגיעו ל־113 מיליון ליש"ט. ההוצאות על רכש נשארות גבוהות (מעל 200 מיליון ליש"ט בשנה), והחוב לספקים עומד על 300 מיליון ליש"ט. נתון בולט נוסף שמבטא את הבזבזנות: בחמש העונות האחרונות ההוצאה של יונייטד על רכש נטו של שחקנים (קניות פחות מכירות) עומדת על כ־565 מיליון ליש"ט, שנייה בעולם רק לצ'לסי שבזבזה כ־740 מיליון ליש"ט.

הפסד במשחק הגמר יקטין הכנסות מנותני חסות

לכן השתתפות בליגת האלופות בשנה הבאה באמצעות זכייה בליגה האירופית היא קריטית למועדון, שכן אחרת היא תספוג פגיעה כלכלית משמעותית. במקרה של הפסד הערב המועדון יהפוך לפחות מושך לנותני חסות. כך אדידס, שעמה חידשה יונייטד ב־2023 את הסכם החסות עד 2035 עבור 114 מיליון דולר לעונה, עלולה להפעיל סעיף שיגרע 13 מיליון דולר בכל עונה שיונייטד לא מגיעה לליגת האלופות. המכה הקשה ביותר ליונייטד תהיה אובדן ההכנסות משידורים וממשחקי בית. לפי הערכות, השתתפות בעונה הבאה בליגת האלופות תהיה שווה ליונייטד עשרות מיליוני דולר בשל הכנסות ממשחקים ביתיים.
3 צפייה בגלריה
דניאל לוי הבעלים של קבוצת טוטנהאם
דניאל לוי הבעלים של קבוצת טוטנהאם
הבעלים של טוטנהאם, דניאל לוי. הזדמנות לשפר את המותג העולמי
(צילום: Richard Heathcote/Getty Images)
האוהדים קיוו לרוח חדשה שתשיב את המועדון לימי הזוהר עם כניסתו אשתקד של המיליארדר הבריטי ג’ים ראטקליף, בעלי חברת הכימיקלים INEOS, כבעל מניות מיעוט (28%) לצד הבעלים האמריקאים האחים גלייזר. בינתיים התקוות התנפצו אל קרקע המציאות. ראטקליף מנסה לקצץ בהוצאות, אולי ברוח החסכנות של דניאל לוי, אבל הספיק כבר לקומם עליו את השחקנים ועובדי המועדון לקראת הגמר, כשהחליט לבטל את הכרטיסים בחינם למשחק לעובדי המועדון ולקצץ בכרטיסים שיקבלו השחקנים. דווקא מי שהפתיע היה דניאל לוי שהחליט להעניק כרטיסים בחינם לכל 700 עובדי טוטנהאם. מחליפים תפקידים?
האם טוטנהאם עשויה להפוך למותג גלובלי אם תזכה בליגה האירופית?
"יש אפשרות כזו, כמו שלמשל יש ניסיון לבנות עכשיו את ניוקסל כמותג גלובלי", אומר פרופ' יוסי שפיגל מהפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א. "מנצ'סטר סיטי היתה במשך שנים הקבוצה השנייה ממנצ'סטר, שלא כל כך הכירו, והפכה להיות מותג גלובלי. גם פאריז סאן ז'רמן לא היתה קבוצה שעניינה מישהו מעבר לצרפת עד לא מזמן".
הכל שאלה של כמה כסף משקיעים כדי להפוך למותג גלובלי או שיש עוד משהו?
פרופ' שפיגל: "זה לא רק עניין של כסף. ביונייטד לא הצליחו לשחזר את ההצלחות של תקופת פרגוסון, למרות שאולי משקיעים יותר כסף מאשר בתקופתו. אז זה לא רק כסף. אתה צריך את האנשים שיודעים לנהל כזו קבוצה. זה מאוד מסובך".
לזכייה הערב צפויה השפעה לא מבוטלת גם על דימוי המועדון: עבור יונייטד – זו הזדמנות להחזיר מעט מההילה האבודה; עבור טוטנהאם – זו עשויה להיות מדרגה חשובה בדרך להפיכתה למותג גלובלי. והמפסידה? היא כבר תחזור להיות לכלוכית אחרי חצות, לפחות עד העונה הבאה.
OSZAR »