סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

"זייפתי הסכמים עם חברות ענק כדי ליצור מצג שווא למשקיעים פוטנציאליים"

היאכטה באשקלון, ההפלגות המשותפות, הרומן הסודי עם בעלת השליטה וזיוף החוזים - עדותו של מנכ"ל הסטארט-אפ PromAi לשעבר, ארז בן ישי, בפני חוקרי ויצמן-יער, שהוגשה לביהמ"ש במסגרת תביעה של היזמת והמאהבת שלו, ד"ר דינה גורן, חושפים את התרמית לכאורה שעלתה כ-20 מיליון שקל לחברה. עוה"ד של בן ישי: "השתרבבות שמו לפרשה – טעות"

הגבר בשנות ה-60 לחייו שהגיע ביום שני שעבר לבניין משרדים בבני ברק, לאחר שהתבקש על ידי בתה של המאהבת שלו להיפגש בארבע עיניים, כנראה לא ידע מה מחכה לו. מטרת הפגישה המוצהרת, עם מי שהיא גם בתה של ד"ר דיאנה גורן, מייסדת ובעל המניות (78%) של הסטארט-אפ PromAi, שבחברה שלה שימש עד לאחרונה כמנכ"ל, הייתה פגישה עסקית עם עורך דין.
אבל זה היה תרגיל כיסוי. זמן קצר לאחר שארז בן ישי (62) ממושב סתריה שבשפלה התיישב וחש בנוח, נכנסו למשרד חוקרי ויצמן-יער שנשכרו על ידי PromAi. הם אחזו בידיהם ראיות שאספו ממחשבו בחברה והחלו לתשאל אותו.
אפשר רק לדמיין מה עבר בראשו של בן ישי, שבשעות שלאחר מכן גולל סיפור מטלטל שכולל הודאה, כך לפי תמלילי החקירה שהוגשה לביהמ"ש, על הונאה וזיוף שיטתיים במטרה, כך לפי התמלילים, להציג למשקיעים פוטנציאליים ולבעלי המניות מצג של חברה משגשגת.
לפי תביעה שהגישה שלשום PromAi לבית המשפט המחוזי בת"א, ההונאה גרמה לחברה להשקיע כ-20 מיליון שקל - כמעט כל הונה - בפיתוח מוצרים עבור חברות ענק כגון בואינג, טסלה ומדטרוניק – שכלל לא הזמינו אותם.
בתביעה טענה ד"ר גורן שבן ישי הציג עצמו כטייס ניסוי וקצין במיל' בדרגת תת-אלוף בחיל האוויר. "הנתבע רכש במרמה את אמונה של ד"ר גורן כך שהיא קיימה איתו מערכת יחסים אישית. כעת מתברר כי הנתבע נשוי וחי במקביל עם אישה אחרת, והסיפורים שסיפר לד"ר גורן על כך שנעדר מביתה בלילות לצרכים מבצעיים וצבאיים מתבררים כסיפורי בדים". בתביעה נטען כי "על סמך מצגי השווא השקריים של הנתבע, הוא קיבל מד"ר גורן עם הקמת החברה 12% ממניותה והוא מונה לשמש כמנכ"ל". בן ישי, שמכחיש את הטענות, נתבע לשלם 10 מיליון שקל.

"הפלגנו הרבה, התחברנו"

"שירתי בחיל האוויר 5 שנים במרכז ניסויי טיסה, עסקתי בפיתוח, ואני לא טייס", אמר בן ישי, בעל אזרחות רומנית וישראלית, לחוקרים לפי התמליל. "הייתי נגד ועשיתי עוד כ-5 שנים מילואים", הוסיף. הוא גולל שורה של חברות, כולל אחת שלדבריו נמכרה והוא קיבל תמורתה מיליון דולר, שבהן עבד משחרורו בצה"ל עד שנת 2011, שבה סיים לדבריו תפקיד של שנתיים כ-CTO בריט טכנולוגיות ("עקב מחלוקת עם המנכ"ל").
על פי בן ישי, מאז 2013 ועד שנת 2022 הוא עבד בהדרכה בעולם השיט, ופתח בי"ס בקפריסין בשם "אושן יאכטינג" שנסגר. יש לו לדבריו יאכטה שעוגנת באשקלון, בבעלות חברה שרשומה באנגלית ("46 פיט, כ-14 מטר, להערכתי שווה 80 אלף אירו"). אהבה לים ולהפלגות, כך העיד, הייתה זו שחיברה בינו לבין ד"ר גורן. "בשנת 2022 פגשתי את דינה", ציטט החוקר מדבריו. "הפלגנו הרבה והתחברנו. היא הציגה חלק מהרעיונות שלה ומשם זה התחיל. היא הקימה חברה. 77%-78% דינה, 12% לי וכ-10% הווארד מילר".

"לא היו סיכומים או התעניינות במוצר"

"זה התחיל בפברואר 2024", העיד מנכ"ל החברה לשעבר, שפועלת מת"א ויש לה כ-40 עובדים, "ואז אני ממציא חוזים של לקוחות שכביכול חתמו על הסכמים עם החברה לרכישת המוצר או נמצאים בקשר וגילו עניין במוצר".
1 צפייה בגלריה
ארז בן ישי
ארז בן ישי
ארז בן ישי
הוא הוסיף כי "את כל ההסכמים אני המצאתי מראש. לא היו מאחוריהם התכתבויות עם גורמי חברות אלו, ולא היו סיכומים למכירת המוצר או התעניינות של החברות במוצרים. אני רוצה לציין שעשיתי את הזיופים של המסמכים על מנת ליצור מצג שווא למשקיעים פוטנציאליים ולבעלי המניות והמשקיעים הראשונים של החברה".
החוקרים הציגו לבן ישי מסמך שמצאו במחשבו עם הלוגו של חברת בואינג, החתום על ידי מנכ"ל החברה, דיוויד קלהון, מ-23 במאי 2024. "אני המצאתי את המסמך הזה", אמר. "החתימה של דיוויד נלקחה מהאינטרנט".
חוקר: אי פעם התכתבת או דיברת איתו?
"לא".
מי ניסח את ההסכם?
"אני. ביקשתי מ-ChatGPT לנסח פנייה מטעם חברת בואינג, בה כביכול מצורף למייל הסכם ההתקשרות של בואינג עם החברה ומחמאות על פעילות החברה. ביקשתי מהצ'ט שייצר לי חותמת של חברת בואינג, עם חותמת של המנכ"ל והיועץ המשפטי שלהם".
אי פעם דיברת עם מישהו מבואינג?
"פניתי דרך הלינקדאין למספר נושאי משרה בבואינג, ולמעט תשובה לקונית שהם יכנסו לאתר החברה לא ניהלתי איתם כל קשר".
עו"ד אריאל שמול ועוד אביטל קדרון, המייצגים את בן ישי, מסרו בתגובה לתביעה: "מרשנו מכחיש את כל הטענות המיוחסות לו. מדובר בטענות חסרות שחר ובבדיה מוחלטת. מרשנו פעל כחוק במסגרת היותו מנכ"ל החברה ולא נפל רבב בהתנהלותו. נוכח התנהלות גורמים בחברה נגרם למרשנו נזק אישי וכלכלי רב. השתרבבות שמו לפרשה הינה טעות ועל לא עוול בכפו. על פניו נראה כי מדובר בסכסוך עסקי בין מי מהצדדים, מרשנו אינו צד לעניין".
עוה"ד דוד פורר ולימור לוי המייצגים את חברת PromAI מסרו: "כפי שמפורט בכתב התביעה, בחברת החקירות ויצמן-יער תיעדו את הנתבע מודה במעשים בכתב ובעל-פה. בהתחשב בכך, ההכחשה של עורכי הדין שלו מוזרה, ומן הראוי שהנתבע יסייע לחברה בתיקון הנזקים הרבים שגרם לה".
OSZAR »