אין הגבלות: הבית הלבן ביטל רשמית את מגבלות ייצוא שבבי ה-AI
ישראל וכ-150 מדינות נוספות שסווגו כ"דרג שני" יוכלו להמשיך לרכוש שבבים מתקדמים ללא הגבלות. במקום רגולציה גורפת, הממשל יפתח מדיניות חדשה המבוססת על הסכמים פרטניים עם מדינות
ממשל טראמפ ביטל אתמול (ג') רשמית את רגולציית ה-AI שהיתה מגבילה באופן משמעותי את ייצוא שבבי AI למרבית מדינות העולם, כולל ישראל, ולא יאכוף את הכלל שאמור היה להיכנס לתוקף מחר – כך לפי הודעה של מחלקת הסחר.
"דרישות הרגולציה היו חונקות את החדשנות האמריקאית, מעמיסות על חבורת נטלי רגולטוריים חדשים ומערערות את היחסים הדיפלומטיים של ארה"ב עם עשרות מדינות באמצעות שנמוכן למעמד סוג ב'", נכתב בהודעה שפרסמה מחלקת הסחר. תחת זאת, לפי בלומברג, מתעד הממשל להציג יוזמה חדשה שתבוסס על מגעים פרטניים עם מדינות.
בינואר, לקראת תום כהונתו, חשף הנשיא ג'ו ביידן רגולציה חדשה שנועדה להגביל את היקף כוח מחשוב ה-AI שיוכלו להחזיק מדינות שונות. הרגולציה חילקה את העולם לשלושה דרגים. על מדינות הדרג הראשון, בהן ארצות הברית ו־17 מדינות נוספות, בעיקר באירופה, לא הוטלו מגבלות. למדינות הדרג השלישי, שכולל את 25 המדינות שעליהן הטילה ארצות הברית אמברגו נשק, ובהן סין, רוסיה, איראן וצפון קוריאה, נאסר לחלוטין יצוא של מעבדי AI. למדינות הדרג השני, שכולל את ישראל ו-150 מדינות בהן פולין, מקסיקו, סינגפור ואיחוד האמירויות, ניתן יהיה לייצא שבבי AI, אך רק עד לרף מסוים של כוח עיבוד. המהלך עורר חשש רב בישראל, שכן הוא צפוי היה לפגוע אנושות במאמצי המדינה וחברות מקומיות להתחרות בשוק ה-AI העולמית.
עם הכרזת ביידן על הרגולציה החדשה, הוא קבע את תאריך כניסתה לתוקף ל-15 במאי, והתיר למעשה לממשל טראמפ את ההחלטה אם ואיך ליישם אותה. בשבוע שעבר דווח שהממשל מתעד לבטל את הרגולציה לפני כניסתה לתוקף, ואתמול פורסמה הודעה רשמית על המהלך. "ממשל טראמפ יקדם אסטרטגיה נועזת ומכילה לקידום טכנולוגיית AI אמריקאית עם מדינות אמינות מכל העולם, תוך הרחקת הטכנולוגיה מידיהן של יריבות", אמר תת-מזכיר הסחר ג'פרי קסלר. "במקביל, אנחנו דוחים את הניסיון של ממשל ביידן לכפות את מדיניות ה-AI השגויה והמזיקה שלו על העם האמריקאי".
ביטול הרגולציה מטיב עם ישראל ומדינות נוספות שפועלות על מנת לבסס פעילות AI משמעותית אך הוצבו בדרג השני, ובהן סינגפור, איחוד האמירויות וערב הסעודית. כן יוצאות נשכרות ממנה מפתחות שבבי AI ובראשן אנבידיה ו-AMD, שהרגולציה היתה מגבילה משמעותית את קהל הלקוחות שלהן.
"הרגולציה היתה מגבילה את התפוצה ואת החדירה של טכנולוגיה אמריקאית בכל העולם", אמר אתמול צאר הקריפטו וה-AI של הבית הלבן, דייוויד סאקס, בכנס בריאד. "אין סיכון מידידות כמו ערב הסעודית. הסיבה המקורית לרגולציה היא שיש לנו מדיניות של למנוע מהגעת שבבים מתקדמים למדינות מעוררות דאגה".
מאנבידיה נמסר בתגובה לבלומברג: "אנחנו מברכים על הכיוון החדש של מדיניות AI. עם ביטול הרגולציה, לאמריקה יש הזדמנות של פעם בדור להוביל את המהפכה התעשייתית הבאה וליצור משרות בשכר גבוה בארה"ב, לבנות תשתית חדשה שמקורה בארה"ב ולצמצם את גרעון הסחר".
הממשל עדיין מפתח רגולציה חלופית, אך זו תהיה ככל הנראה מבוססת לא על כללים גורפים אלא על מגעים פרטניים עם מדינות. מגעים אלו יתקיימו בחודשים הקרובים, כאשר בינתיים יוכלו מרבית מדינות העולם (להוציא סין שעליה יש מגבלות ייצוא שבבים חמורות ונפרדות) להמשיך ולהצטייד בשבבי AI מתקדמים.
לצד זאת, הגבירה מחלקת הסחר את המאמצים להגביל את הגישה של סין ליכולות AI מתקדמות ואת הפעילות של חברות סיניות בתחום. אלו כוללים הבהרה שכל שימוש בשבבי Ascend של וואווי, בכל מקום בעולם, מהווה הפרה של סנקציות הייצוא של ארה"ב; אזהרה מפני ההשלכות האפשריות של שימוש בשבבי AI אמריקאיים לאימון או הפעלה של מודלי AI סיניים; ופרסום הוראות לחברות אמריקאיות כיצד להגן על שרשרת האספקה שלהן מטקטיקיות הטיה (כדי למנוע הגעת שבבי AI לסין בדרכים לא ישירות. "המהלכים של היום מבטיחים שארה"ב תישאר בחזית חדשנות ה-AI ותשמור על דומיננטיות AI עולמית", נמסר ממחלקת הסחר.