סגור
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן 13.5.25
הנשיא טראמפ והנסיך מוחמד בן סלמאן, היום בריאד. המצב הכלכלי הסעודי מעורר חשש לגבי מימוש ההבטחות (צילום: Brendan Smialowski/AFP)
פרשנות

מסע העסקים של דונלד טראמפ: זה לא נגמר עד שהמשפחה תגזור קופון

הנשיא האמריקאי יזכה למבול של הבטחות עסקיות בסבב הביקורים שלו במפרץ. הסכומים דמיוניים וחלקם לעולם לא יתממשו, אבל מה שברור – סעודיה רוצה טכנולוגיית גרעין, כל המדינות רוצות נשק ולמשפחתו של נשיא ארה"ב כבר יש תכנית לגורד שחקים בג'דה 

אחרי שבועות של הכנות ותחת ציפיות גדולות, החל היום (ג') נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את ביקורו במדינות המפרץ כשנחת בסעודיה. עבור טראמפ זהו הביקור הרשמי הראשון בחו"ל מאז נכנס לבית הלבן לכהונתו השנייה בינואר, כשבהמשך השבוע הוא יבקר גם בקטאר ובאמירויות.
מבחינת טראמפ, הביקור הזה נועד בעיקר להזרים למשק האמריקאי מאות מיליארדי דולרים בשנים הקרובות באמצעות השקעות, עסקאות נשק ומיזמים נוספים. המפרציות, שבבעלותן קרנות ההשקעה הריבוניות מהגדולות בעולם, מוכנות להזרים או לפחות להבטיח להזרים את המיליארדים תמורת חיזוק הקשר האסטרטגי עם ארה"ב ורכישת טכנולוגיות מתקדמות. זאת, כחלק ממאמצי גיוון הכלכלה שנמצאים בעיצומם בכל אחת מהן, ובדגש על סעודיה.

סעודיה – גרעין ובינה מלאכותית

מוקד הביקור של טראמפ יהיה בערב הסעודית, שם כבר נחתמו כמה הסכמים משמעותיים בין ארה"ב לממלכה, וצפויים להיחתם עוד, בעיקר בתחומי ההשקעות, הביטחון, האנרגיה והטכנולוגיה. כדי לעודד את טראמפ להגיע, סעודיה התחייבה להשקיע עד 1 טריליון דולר בארה”ב בארבע השנים הקרובות, כולל רכישות של ציוד צבאי מתקדם. חלק מההשקעות אמורות להיות מוכרזות במסגרת פורום ההשקעות הסעודי־האמריקאי שיתקיים בריאד בהשתתפות בכירים אמריקאים, כולל מנכ”לים של חברות מובילות, כמו בלאקרוק וסיטיגרופ. בפורום ידונו הצדדים בהסכמים בתחומי האנרגיה, המינרלים, השירותים הפיננסיים, הבינה המלאכותית, הטכנולוגיה, הייצור והבריאות.
ייתכן שגולת הכותרת של הביקור תהיה ההכרזה על הסכם גרעין אזרחי, שיאפשר לסעודיה להעשיר אורניום תחת פיקוח אמריקאי, כחלק ממאמציה לגוון את מקורות האנרגיה שלה. בתקופת ממשל ביידן הסכם זה נקשר להסכם נורמליזציה עם ישראל, אך ממשל טראמפ שינה כיוון, כשלשיקול הכלכלי משקל רב יותר. פוטנציאלית, הסכם גרעין בין הצדדים אמור להעשיר את המשק האמריקאי בעשרות מיליארדי דולרים. לסעודיה יש תוכניות להקמת עד 16 כורים גרעיניים ב־25-20 השנים הבאות בעלות מוערכת של 100-80 מיליארד דולר. אם חברות אמריקאיות יזכו ב־30%-25% בלבד מהחוזים, מדובר ביצוא של ציוד וטכנולוגיה בשווי של 30-20 מיליארד דולר.
בין החברות שייצאו נשכרות מכך – ווסטינגהאוס, ג'נרל אלקטריק ובכטל. מעבר לכך, אם העסקה תכלול אספקת דלק ושירותי פינוי פסולת גרעינית, חברות אמריקאיות עשויות להכניס בין 500 מיליון דולר ל־1 מיליארד דולר נוספים בשנה ממכירת דלק. משרד המסחר האמריקאי מעריך שכל 1 מיליארד דולר יצוא גרעיני תומכים בכ־10,000 משרות. קרי עסקה גדולה עם סעודיה תיצור ותתחזק עד 100 אלף משרות בארה"ב.
הסעודים מעוניינים בהסכם שיעניק להם גישה לטכנולוגיות מתקדמות בתחומי הבינה המלאכותית והמעבדים, כחלק מתוכניתה לגיוון הכלכלה ולהפחתת התלות בנפט. הסכם שנמצא על השולחן, וייתכן כי יוכרז עליו במהלך הביקור, הוא להסרת המגבלות שכפה ממשל ביידן על יצוא שבבים לסעודיה. היום חשפה ענקית השבבים אנבידיה שותפות אסטרטגית עם HUMAIN, חברה בת של קרן ההשקעות הציבורית של סעודיה, שתכלול הקמה של מרכזי AI עצומים במדינה והפעלת מחשב על מהמתקדמים בעולם.
בנוסף, ארה“ב וסעודיה חתמו על עסקת נשק בשווי 142 מיליארד דולר, במסגרתה תרכוש סעודיה מערכות נשק מתקדמות שונות. יוזכר כי עוד בטרם הביקור, ממשלת ארה“ב אישרה מכירת טילים מתקדמים לסעודיה ב־3.5 מיליארד דולר, כחלק מהעמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות.
תחום נוסף שמעורר עניין הם מיזמי הנדל"ן המקודמים בסעודיה עם ארגון טראמפ – החברה שמנהלים על ידי בניו של הנשיא. לפי מספר דיווחים, במהלך הביקור צפויות הכרזות על פרויקטים נוספים מעבר לפרויקטים שהארגון כבר מעורב בהם בממלכה, ובראשם מגדל מגורים בן 47 קומות בג'דה שלחופי הים האדום, ושעלותו נאמדת בכ־350 מיליון דולר. בניית המגדל צפויה להסתיים בשנת 2029. ארגון טראמפ מעורב בעוד שני פרויקטים נוספים בריאד, בשיתוף פעולה עם חברת דאר גלובל הסעודית, המתמקדת בפרויקט נדל"ן יוקרתי.
מעבר למגזר הנדל"ן היוקרתי, למשפחת טראמפ המורחבת קשרים עסקיים ענפים במפרץ באמצעות חתנו של הנשיא, ג'ארד קושנר. הוא לאחר הקדנציה הראשונה של טראמפ, קושנר הקים חברת השקעות וגייס מהמפרציות 4.8 מיליארד דולר. הקרן ביצעה שורה של השקעות בעולם, בין היתר גם בישראל. לא ידוע על הסכמים חדשים בין המפרציות לבין קושנר בביקור הנוכחי, אולם קשריו העסקיים ביחד עם אלו של ארגון טראמפ מדגישים את השילוב בין האינטרס הפרטי לפעילות המדינית.
השאלה היא כמובן מה ימומש בפועל. ניסיון העבר מלמד כי סיכויי המימוש המלא אינם גבוהים. בביקורו של טראמפ בסעודיה במאי 2017, למשל, הוכרזו הסכמים בשווי של כ־350 מיליארד דולר, שכללו עסקת נשק ב־110 מיליארד דולר והתחייבויות להשקעות בתחומי התשתיות, האנרגיה והטכנולוגיה. עם זאת, מימוש ההסכמים בפועל היה חלקי בלבד. סעודיה התחייבה לפני 8 שנים להשקיע 20 מיליארד דולר בקרן תשתיות של חברת בלקסטון. גם במקרה זה לא כל ההשקעות המובטחות מומשו.
מעבר לכך, הביקור של טראמפ מוצא את המשק הסעודי במצב לא אידיאלי, בין השאר בשל המלחמה בעזה והשלכותיה האזוריות. הדבר מעורר ספק לגבי יכולתה של סעודיה לעמוד בהבטחותיה. בשל הירידה בהכנסות מנפט עקב ירידת מחירו בשוק העולמי, בעידוד הנשיא טראמפ, סעודיה סגרה את הרבעון הראשון של השנה בגירעון תקציבי של כ־17 מיליארד דולר. בסוף רבעון זה החוב הציבורי של סעודיה תפח בכ־30 מיליארד דולר לכ־355 מיליארד דולר. כלומר, הסעודים מגייסים הלוואות כדי לממן מגה־פרויקטים, שהם חלק מחזון 2030, ולכן מתעורר הספק אם יוכלו להזרים למשק האמריקאי כ־150 מיליארד דולר בשנה.

קטאר – הגנה תמורת "ארמון מעופף"

תחנתו הבאה של טראמפ באזור היא קטאר, שתפסה כותרות בהצעתה להעניק לנשיא "ארמון מעופף" במתנה ששווייה 400 מיליון דולר. כמו כן קטאר איירווייז, חברת התעופה הלאומית, צפויה להודיע בביקור על רכישת כ־100 מטוסי נוסעים רחבי גוף מבואינג, עם אופציה ל־100 נוספים, בעסקה שיכולה להגיע לכ־30 מיליארד דולר. תמורת מטוס לטראמפ ועסקת בואינג, קטאר תקבל גושפנקא למעמדה האסטרטגי בוושינגטון.
שגריר ארה"ב בדוחא, טימי דייויס, הצהיר מוקדם יותר השבוע כי בין השאר ייחתמו הסכמים בתחומי ההגנה והביטחון. הסכם הגנה חדש בין הצדדים משמעו העמקת השותפות האסטרטגית, שצפויה לכלול הרחבת השת"פ הביטחוני, מכירת מערכות נשק מתקדמות לקטאר והתחייבות אמריקאית להגברת התמיכה הביטחונית בקטאר. הסכם הגנה יחזק את מעמדו של בסיס אל־עדיד, הבסיס האמריקאי הגדול ביותר באזור אותו מארחת קטאר. בנוסף, קטאר תרכוש 8 כטב"מי תקיפה בעסקה של כ־2 מיליארד דולר. באמצעות הסכם ההגנה ארה"ב מאותת על מחוייבותה להמשך השת"פ ההדוק עם קטאר ומדגיש את חשיבות קטאר כשותפה אסטרטגית – למגינת ליבה של ישראל.

האמירויות – AI ותעשייה

טרם הביקור הודיעה האמירויות על מסגרת השקעות חסרת תקדים בשוק האמריקאי – 1.4 טריליון דולר על פני עשור. מטרתם להדק את הקשר עם וושינגטון וכן לגוון את הכלכלה האמירתית. במסגרת זו, האמירויות מתכננות להשקיע בפיתוח תשתיות לבינה מלאכותית, כולל הקמת מרכזי נתונים מתקדמים. חברת MGX, קרן השקעות חדשה מאבו דאבי, התחייבה לסייע בהשקעת 100 מיליארד דולר בפרויקטים אלו. ההשקעות יכללו תמיכה ביצרני שבבים אמריקאיים. עבור האמירויות השקעות בבינה מלאכותית ושבבים נועדו לקדם את החדשנות הטכנולוגית בניסיון לשמר את מעמדה כמרכז מסחרי מוביל במזה"ת.
2 צפייה בגלריה
מטוס בואינג הארמון המעופף שהקטארים מציעים כמתנה לנשיא דונלד טראמפ
מטוס בואינג הארמון המעופף שהקטארים מציעים כמתנה לנשיא דונלד טראמפ
הארמון המעופף שהקטארים מציעים כמתנה לנשיא טראמפ
(צילום: Ben Curtis/AP)
כמו כן מתעניינים האמירתים בהשקעה של 25 מיליארד דולר בתשתיות אנרגיה ומרכזי נתונים. בתחום התעשייה מתכננת חברה מהאמירויות להקים מפעל אלומיניום חדש בארה"ב. כמו כן, חברת התעופה מדובאי, פליי דובאי, צפויה לרכוש כ־70 מנועים מדגם GE עבור צי מטוסי הדרימליינר שלה, בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר.
OSZAR »