השריפה בירושלים לא גרמה לנזק כבד לרכוש, אך עלולה להוביל להתייקרות ביטוחי הדירות
אף שהנזק לרכוש היה זניח, האירוע עלול לשנות את הערכת הסיכון של מבטחי המשנה הבינלאומיים לגבי שריפות בישראל. ההשפעה על הפרמיות תיבחן בסוף השנה כשיתחדשו החוזים. ביטוחי דירות כבר התייקרו ב-14% ב-2024 וב-7% נוספים השנה
מי שצפו בחרדה בשריפה שהתפשטה בהרי ירושלים ביום הזיכרון, לא היו רק הנהגים שנמלטו מהמכוניות או התושבים שראו את העשן ואת האש המתקרבת. גם חברות הביטוח עקבו בדאגה, מחשש לנזקים כבדים לרכוש המבוטח – כלי רכב, דירות ועסקים. בפועל, הנזק היה זניח, אך הוא עדיין עשוי להשפיע בעתיד על התמחור של ביטוחי הדירות.
חברות הביטוח בישראל מגינות על עצמן באמצעות ביטוח משנה שנרכש מחברות בינלאומיות דוגמת Swiss Re. זהו מנגנון שמפחית את החשיפה הכלכלית של חברות הביטוח המקומיות, במיוחד בתחומים עתירי סיכון כמו ביטוח מבנה (בביטוח רכב, השימוש בביטוח משנה מצומצם יותר).
מבטחי המשנה מתמחרים את הסיכון הייחודי של כל איזור בעולם. כך למשל בקליפורניה זו בעיקר סכנת אש פראית, באירופה – הצפות, באוקיינוסים – צואנמי, ובישראל ובשכנותיה שעל השבר הסורי־אפריקאי מדובר בעיקר ברעידות אדמה.
מבטחי המשנה אינם מכסים כל נזק, אלא רק אירועים מצטברים או חריגים בעוצמתם. במקרה של השריפה האחרונה – הנזק לרכוש לא היה גדול ולא היה צורך להפעיל את ביטוחי המשנה.
ככלל, כשאירוע טבע מתרחש – הפרמיות מזנקות. גורם בענף מסביר: "תמיד הצגנו את ישראל כאזור ללא סיכון אש פראית – אין חורש רב ואין אקלים קיצוני. השאלה כעת היא כיצד מבטחות המשנה יתפסו את השריפה – כתמרור אזהרה או כאירוע בודד".
גורם חשוב נוסף שעשוי להשפיע על ביטוחי המשנה הוא מה תהיה הסיבה הרשמית לשריפה – רשלנות, הצתה או גורם טבעי.
ההשפעה על מחירי הביטוח לא תהיה מיידית. תמחור ביטוחי משנה נעשה לרוב בסוף כל שנה כאשר מתחדשים החוזים בין חברות הביטוח למבטחי משנה. לכן, השפעת השריפה – אם תהיה כזו – תורגש רק לקראת סוף 2025. עם זאת, ללא תלות בהחלטת מבטחי המשנה, חברות הביטוח עצמן יכולות להעלות את תעריפי הביטוח, אך בענף מעריכים שזה לא יקרה, שכן בפועל לא נגרם נזק מהותי.
ביטוחי הדירות – מבנה ותכולה – התייקרו בחדות בשנים האחרונות. לפי נתוני סוכנות הביטוח הדיגיטלית Wobi, בין 2023 ל־2024 הם עלו ב־14%, וב־2025 נרשמה עלייה נוספת של 7%. הסיבות לכך הן האינפלציה ורעידות האדמה בטורקיה וסוריה בתחילת 2023, שהובילו לייקור פרמיות מצד מבטחי המשנה.
"חברות הביטוח מתמחרות את הסיכון לפי גיל הנכס ומצבו", מסביר נדב שרייבמן, מנהל המחקר ב־Wobi. "ככל שהנכס במצב טוב יותר, עמידותו לנזקי אש גבוהה יותר, כך שקיימים פערים בין החברות שיכולים להגיע למאות שקלים".