סגור
יו"ר הפד ג'רום פאוול פדרל ריזרב במסיבת עיתונאים אחרי הודעת הריבית 8.12.24
יו"ר הפד, ג'רום פאוול (צילום: REUTERS/Kevin Lamarque)

פאוול: הפד היה מפחית את הריבית אלמלא תוכנית המכסים של טראמפ

יו"ר הפדרל ריזרב חשף בפורום בפורטוגל כי תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ היא שמנעה עד כה את הורדת הריבית בארה"ב. לדבריו, האיום האינפלציוני הכריח את הבנק המרכזי לאמץ גישה זהירה, חרף הלחצים מהבית הלבן והמתקפות האישיות מצד הנשיא

יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, הודה השבוע כי הבנק המרכזי האמריקני היה מוריד כבר את הריבית, אלמלא תוכנית המכסים של הנשיא דונלד טראמפ. ההודאה הגיעה במהלך פאנל בפורום הבנק המרכזי האירופי בפורטוגל, כאשר פאוול נשאל אם הפד היה מוריד ריביות השנה בהיעדר תוכנית המכסים השנויה במחלוקת. "אני חושב שכן", השיב פאוול. "למעשה, עצרנו כשראינו את גודל המכסים ובעצם כל תחזיות האינפלציה עבור ארצות הברית עלו מעוד כתוצאה מהמכסים."
מאז שטראמפ חזר לנשיאות בינואר 2025, מדיניות המכסים שלו הפכה לגורם מרכזי בשיקולי הפד. הבנק המרכזי מחזיק את הריבית בטווח של 4.25%-4.5% מאז דצמבר 2024, תוך מאבק מתמשך לשליטה באינפלציה שירדה לרמות הקרובות ליעד של 2%. הפד נמצא במצב של המתנה בריביות למעלה מחצי שנה, למרות לחץ הולך וגובר מהבית הלבן. בישיבתו האחרונה בחודש שעבר, החזיקה הוועדה הפדרלית לשוק הפתוח את הריבית המרכזית ללא שינוי, והיא נותרה בטווח של 4.25% עד 4.5% - רמה שנקבעה בדצמבר האחרון.
תחזיות החברים בוועדה מצביעות על אפשרות לשתי הפחתות עד סוף 2025, אך פאוול הבהיר בעבר כי הפד יכול לשמור על גישת "חכה וראה". כאשר נשאל אם חודש יולי הוא מוקדם מדי לציפיות השוק להפחתת ריבית, השיב פאוול: "אני לא יכול לומר, זה תלוי בנתונים שיהיו". נכון לעכשיו, סוחרי החוזים העתידיים מתמחרים ביותר מ-76% את הסבירות שהבנק המרכזי יחזיק שוב את הריביות יציבות בישיבת חודש יולי.
לפי פאוול, מדיניות המכסים של טראמפ, שהוכרזה לראשונה באפריל, צפויה להעלות את האינפלציה ולהאט את הצמיחה. האיום הזה הוביל את הפד לעמדה זהירה יותר, בניסיון לאזן בין שני היעדים שלו: יציבות מחירים ותעסוקה מקסימלית. "אנחנו הולכים מישיבה לישיבה", הסביר פאוול. "הכל תלוי באיך יתפתחו הנתונים".
הגישה הזהירה של הפד עוררה ביקורת חריפה מצד טראמפ וממשלו. בשבוע שעבר כינה הנשיא טראמפ את פאוול "נורא" ואמר עליו שהוא "אדם ממוצע מאוד מבחינה שכלית". פאוול נמצא תחת התקפה מתמשכת מצד הנשיא, בעיקר בשל החלטתו לא להוריד עלויות הלוואה. כאשר נשאל על עתידו בפד לאחר תום כהונתו כיו"ר בשנה הבאה, נמנע פאוול מלתת תשובה ברורה: "אין לי מה לומר על זה היום". כהונתו כיו"ר מסתיימת ב-2026, אך תפקידו כנגיד נמשך עד 2028.
השווקים צופים שהפד יתחיל להפחית שוב את הריביות ביולי וינקוט שלוש עד ארבע הורדות של רבע נקודת אחוז עד סוף 2025. עם זאת, חוסר הוודאות סביב מדיניות הסחר הגלובלית ממשיך להדאיג את השווקים ואת קובעי המדיניות המוניטרית ברחבי העולם. למרות הסערה, שוק המניות האמריקני התאושש מההפסדים שנרשמו בעקבות הכרזת המכסים הראשונית של טראמפ, כשה-S&P 500 הגיע לשיאים חדשים בימים האחרונים - לראשונה מאז פברואר. "כל מה שאני רוצה, וכל מה שמישהו בפד רוצה זה לספק כלכלה עם יציבות מחירים, תעסוקה מקסימלית ויציבות פיננסית", סיכם פאוול. "מה שמשאיר אותי ער בלילות זו השאלה: איך אנחנו משיגים את זה? אני רוצה להעביר ליורשי כלכלה במצב טוב".
OSZAR »