סגור
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ו נשיא סין שי ג'ינגפינג
נשיא סין, שי ג'ינגפינג ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ (צילום: Getty Images)

טראמפ: "התקדמות גדולה" ביום הראשון של שיחות הסחר עם סין

לאחר יום דיונים בז'נבה בין נציגים בכירים משתי המעצמות, הכריז נשיא ארה"ב על אווירה חיובית והסכמות משמעותיות. תיתכן הפחתת מכסים מ-145% ל-80%, אך מומחים מזהירים כי הדרך להסכם סחר מלא עוד ארוכה, והשלכות מלחמת המכסים עדיין מורגשות בשתי הכלכלות

הנשיא דונלד טראמפ הצהיר אתמול (שבת) כי נרשמה "התקדמות גדולה" בשיחות הסחר בין ארצות הברית לסין, על רקע אפשרות לרגיעה במלחמת הסחר שהתלקחה בעקבות המכסים העצומים שהטיל. "היתה פגישה טובה מאוד היום עם סין בשוויץ. נידונו דברים רבים, הושגו הסכמות רבות. עשינו ריסט מלא שנוהל באופן ידידותי, אך בונה. אנו רוצים לראות, לטובת סין וארה"ב כאחד, פתיחה של סין לעסקים אמריקאים. התקדמות גדולה הושגה!!!", פרסם טראמפ ברשת החברתית Truth Social.
זוהי התבטאותו הראשונה של טראמפ לאחר יום של דיונים בז'נבה בין גורמים רשמיים אמריקאים, ובהם שר האוצר סקוט בסנט ונציג הסחר האמריקאי ג'יימיסון גריר, לבין נציגים סיניים. מקור המעורה בפרטי הפגישות מסר לרשת CNN כי השיחות יימשכו היום. מוקדם יותר השבוע המליץ בסנט לציבור שלא לפתח ציפיות להסכם סחר משמעותי מהמפגשים, אך הדגיש כי מדובר בצעד חשוב בתהליך המשא ומתן.
בראש המשלחת הסינית לשיחות עומד סגן ראש הממשלה חה ליפנג, כך דווח בקצרה ברשת השידור הממלכתית CCTV. סוכנות הידיעות הממלכתית הסינית שינחואה הגדירה את השיחות בשוויץ כ"צעד חשוב לקראת פתרון הסוגיה". "עם זאת, פתרון סופי דורש סבלנות ונחישות, כמו גם תמיכה מהקהילה הבינלאומית", מסרה שינחואה.
ארצות הברית הטילה מכס מינימלי של 145% על מרבית היבוא מסין, וסין הגיבה בהטלת מכס של 125% על רוב היבוא מארה"ב. בעקבות זאת הצטמצם בחדות היקף הסחר בין שני הצדדים. אפילו הפחתת שיעור המכס במחצית עשויה שלא להספיק כדי לשנות את רמות הסחר באופן משמעותי. לדברי כלכלנים, 50% הוא סף קריטי לחזרה למסחר תקין יחסית בין שתי המדינות. ביום שישי, שעות לאחר שבסנט וגריר יצאו לדרכם לשוויץ, העלה טראמפ את האפשרות להפחית את המכסים על סחורות סיניות ל-80%, תוך דרישה מסין "לפתוח את השוק שלה לארה"ב". "מכס של 80% על סין נראה נכון!", כתב טראמפ בפוסט ברשת Truth Social.
השילוב של כמות מופחתת של סחורות המגיעות לארה"ב ועלויות מוגברות על היבוא שכן מגיע, כבר החל לגרום לעליית מחירים לצרכנים האמריקאים. אנליסטים מגולדמן זאקס ציינו ביום חמישי כי המדד המרכזי של האינפלציה צפוי להכפיל את עצמו ל-4% עד סוף השנה בעקבות מלחמת הסחר של טראמפ. ומאחר שאוניות הנושאות סחורות החייבות במכס של 145% מגיעות כעת לנמלים, הסכם סחר שיושג לא יביא להורדת מחירים מיידית.
האמריקאים תלויים במגוון רחב של מוצרים סיניים אשר חדרו לחיי היומיום. הנעלה, ביגוד, מכשירי חשמל, שבבים אלקטרוניים, מוצרים לתינוקות, צעצועים, ציוד ספורט, חלקי מכונות משרדיות ומוצרים רבים נוספים זורמים לארה"ב מסין בכמויות עצומות. אולם כעת היבוא הזה הולך ומצטמצם. היקף היבוא לארצות הברית במחצית השנייה של 2025 צפוי לרדת בלפחות 20% בהשוואה לשנה הקודמת, כך על פי הפדרציה הלאומית לקמעונאות. הירידה ביבוא מסין תהיה חריפה אף יותר. בנק ההשקעות JPMorgan חוזה ירידה של 75% עד 80% ביבוא מסין.
מלחמת הסחר כבר השפיעה על כלכלת ארה"ב. התוצר המקומי הגולמי של המדינה, המדד המקיף ביותר של כלכלת ארה"ב, הציג את ההתכווצות הרבעונית הראשונה של אמריקה מאז ראשית 2022, בעוד שיבואנים נחפזו להביא סחורות לפני כניסתם לתוקף של שיעורי המכס הגבוהים. השפעתם של המכסים הגבוהים מורגשת היטב גם בסין, שהיצוא שלה לארה"ב ירד בחדות בחודש אפריל. משלוחים סיניים לארה"ב הסתכמו ב-33 מיליארד דולר בחודש האחרון - ירידה משמעותית של 21% לעומת 41.8 מיליארד דולר שנרשמו באפריל 2024.
המכסים האמריקאיים הגבוהים פגעו קשות במגזר הייצור הסיני. פעילות המפעלים בסין התכווצה באפריל בקצב המהיר ביותר מזה 16 חודשים, מה שדוחף את בייג'ינג להוציא לפועל צעדי עידוד כלכליים חדשים. הידיעה על פגישתם של בסנט וגריר עם עמיתיהם הסינים בז'נבה עוררה תקוות להפשרה ביחסים בין שתי המדינות. ארה"ב וסין הן הכלכלות הגדולה והשנייה בגודלה בעולם, בהתאמה, גדולות יותר מאשר 20 הכלכלות הבאות יחד, כך על פי נתוני הבנק העולמי.
OSZAR »