סגור
העיתון הדיגיטלי
15.05.25
איטורו Etoro
איטורו Etoro (צילום: Grey82 / Shutterstock)

הפעם, הטיימינג היה מושלם: eToro הוסיפה 1.2 מיליארד ד׳ לשוויה ביום מסחר ראשון חלומי בנאסד״ק

הנפקת פלטפורמת ההשקעות הישראלית, שנדחתה כבר פעמיים, נערכה בדיוק כשוול סטריט מחקה את הירידות מתחילת השנה. התיאבון לביטקוין ולמניות טכנולוגיה חזר, ואי-טורו מסמנת את פתיחת של גל הנפקות בענף. את יום המסחר הראשון סיימה החברה בזינוק של 29%

בפעם השלישית זה הצליח ואפילו מעבר למצופה. אחרי ביטול אחד ב־2022 בעקבות התפוצצות בועת ההייטק, ודחייה אחת באפריל בעקבות פצצת המכסים שהטיל הנשיא טראמפ, אי-טורו השלימה את ההנפקה הראשונה שלה בנאסד"ק. פלטפורמת המסחר בניירות ערך, שנישאת בעיקר על גלי הגאות בביטקוין, והחלה להיסחר לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר, סיפקה גם את ה־POP המבוקש, והיא קפצה ביומה הראשון ב-28.9%.
אם בשני הניסיונות הראשונים הטיימינג עבד נגד אי-טורו, הרי שהפעם היא דווקא קלעה בול. וול סטריט נמצאת במומנטום חיובי וחגיגי במיוחד אחרי שמחקה ביום שלישי, בדיוק ביום סגירת ההנפקה, את כל הירידות מתחילת השנה וכעת פניה לאופטימיות סביב הזרמות צפויות של מאות המיליארדים מסעודיה וקטאר בעקבות הביקור של טראמפ באיזור.
ההנפקה של אי-טורו היא גם בבחינת בדיקת המים עבור כל תעשיית הטכנולוגיה על יזמיה ומשקיעה, שמייחלים לאקזיטים. חלון ההנפקות היה צפוי להיפתח עוד בסוף 2024, נדחה למחצית הראשונה של 2025 וגם אז זה לא קרה. לא רק באי-טורו וסביבתה כססו ציפורניים בשבוע של הרוד שואו, אלא גם בכל המגזר, ועלייה במניה היא התסריט שכולם רוצים לראות כעת כדי להחליט האם לנסות ולהגיש את התשקיפים.

אם לשפוט לפי תהליך ההנפקה של אי-טורו המשקיעים בוול סטריט בהחלט קיבלו מחדש תאבון למניות טכנולוגיה. החברה תיכננה למכור 10 מיליון מניות בטווח המחירים של 50-46 דולר, אלא שביקושים חריגים שהחלו להזרים המוסדיים, אפילו ללא הגבלת מחיר, הובילו את החתמים גם להעלות את מחיר המניה בהנפקה ל־52 דולר וגם להגדיל את כמות המניות. בסך הכל נמכרו 11.9 מיליון מניות למוסדיים, חציין מניות חדשות שיזרימו 300 מיליון דולר לקופת החברה וחציין השני מכירות של מחזיקי מניות ותיקים שיזרימו סכום דומה לחשבונות הבנק שלהם. יחד עם מימוש אופציית הגרין שו שניתנת לחתמים, הגיוס יגיע ל־712 מיליון דולר. את ההנפקה הובילו גולדמן סאקס וג'פריס וחתמי המשנה היו UBS, דויטשה בנק, סיטי ובנק אוף אמריקה. כלומר, כל השחקנים הגדולים בוול סטריט היו חלק מההנפקה. כבר שלשום בלילה הלך בעקבות אי-טורו גם CHIME, סטארט אפ פינטק נוסף שמציע שירותי בנקאות דיגיטלית, והגיש תשקיף להנפקה בנאסד"ק. גם CHIME דחה את ההנפקה שהיתה מתוכננת לאפריל כפי שעשו גם ענקית הפינטק קלרנה ואתר מכירת הכרטסים לאירועים STUBHUB. החברה הישראלית היתה החלוצה הנועזת והיוותה את יריית הפתיחה.
מעבר לחברות פינטק נוספות שינסו לשחזר כעת את ההצלחה של אי-טורו, מתחממות על הקווים גם לא מעט יוניקורנים ישראלים שרוצים להפוך לחברות ציבוריות. בשלבים המתקדמים ביותר נמצאות חברת התוכנה NAVAN, לשעבר טריפאקשנס, שרצתה להנפיק עוד בסיבוב הקודם לפי שווי של 12 מיליארד דולר; חברת הסייבר של שלמה קרמר, CATO נטוורקס, עובדת גם היא על תשקיף לפי שווי של 5 מיליארד דולר לפחות; וגם חברת הסייבר סניק שתנסה להנפיק לפי שווי קרוב יותר ל־10 מיליארד דולר. במקביל גם חדי הקרן הוותיקים ובראשם אפספלייר ו־VIA לוטשים עיניים לנאסד"ק.
מעבר לחשיבות ההנפקה של אי-טורו למגזר הטכנולוגיה, היא בהחלט מיטיבה גם עם מייסדיה ובעלי המניות שלה, שרובם ייפגשו עם סכומים של עשרות מיליוני דולרים כעת. מעבר למייסדים, מוכרים מניות גם קרן BRM של שר הכלכלה ניר ברקת, עורך הדין חנינא ברנדס, אבנר סטפק, דירקטור באי-טורו ומבעלי השליטה בבית ההשקעות הישראלי מיטב דש, חדווה בר, משנה למנכ"ל אי-טורו ולשעבר המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, וקרנות נוספות שהשקיעו בחברה.

2 צפייה בגלריה
רונן אסיא ו יוני אסיא מייסדי eToro
רונן אסיא ו יוני אסיא מייסדי eToro
רונן ויוני אסיא, מייסדי eToro
(צילום: אוראל כהן, דודי חסון)

גם עובדי אי-טורו, בהווה ובעבר, מוכרים כמיליון מניות, מה שאומר ש־52 מיליון דולר לפני מס יזרמו לישראל. הרוב המכריע מתוך 1,700 העובדים באי-טורו מועסקים במשרדיה בבני ברק. אפשר לראות בכך גם הבעת אמון של המשקיעים, או לכל הפחות אדישות, לעצם החשיפה הגבוהה למצב הגיאופוליטי בישראל שמייצרת רכישת מניות אי-טורו. אמנם עסקית היא לא תלויה כלל בישראל וכל פעילותה נעשית בחו"ל, אבל ריכוז העובדים כאן הוא חריג יחסית לחברות הייטק אחרות. הוא נובע מכך שכל השיווק נעשה אונליין ואינו דורש פגישות עם לקוחות ארגוניים בניגוד למרבית חברות ההייטק המקומיות.
אי-טורו נוסדה ב־2007 על ידי האחים יוני ורונן אסיא כניסיון להנגיש את המסחר בשוק ההון לכולם ולא רק ללקוחות אמידים. כדי לעשות זאת, רכיב משמעותי בפעילות היה מעין רשת חברתית ואפשרות לבנות תיק שייצמד למשקיעים "הכוכבים" בפלטפורמה. עם הזמן, ככל שהתפתח עולם מטבעות הקריפטו, אי-טורו העבירה את מרכז הכובד לשם, עד שהנושא גרם לעיכובים בהנפקה בגל הגאות הקודם ב־2021, שהיתה אמורה להעניק לחברה שווי של 10 מיליארד דולר. אלא שדרישות להבהרות מצד רשות ני"ע האמריקאי (SEC) הובילו לביטול הנפקה באמצעות ספאק אז ואף שלחו את אי-טורו לגל קיצוצים.
בסוף 2024 הגיעה החברה לפשרה עם ה־SEC ויצאה מפעילות במרבית מטבעות הקריפטו, מה שיחד עם הזינוק בביטקוין בעקבות בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות, פתח מחדש את האופציה להנפקה. תשקיף ההנפקה חשף עד כמה היא תלויה בביטקוין בעוד הכנסות מפעילות המסחר ביתר ניירות הערך, כלומר מניות, מטבעות וסחורות, נותרת יציבה למדי ולא צומחת.
ב־2024 פעילות המסחר בניירות הערך המסורתיים הניבה הכנסות של 328 מיליון דולר, עלייה לעומת 305 מיליון דולר ב־2023, אך ירידה לעומת 393 מיליון דולר ב־2022. הסיפור הגדול הוא בהיקף המסחר בקריפטו שקפץ בשנה שעברה ל־12 מיליארד דולר לעומת 4 מיליארד ב־2023 ו־6 מיליארד דולר ב־2022. בשורה התחתונה אי-טורו רשמה רווח נקי של 192 מיליון דולר וזאת לעומת רווח של 15 מיליון דולר ב־2023 והפסד של 215 מיליון דולר ב־2022. ההכנסות של איטורו מעמלות מסחר הגיעו ל־931 מיליון דולר בשנה שעברה, עלייה של 46% לעומת 2023. בתשקיף המעודכן מספקת אי-טורו גם הערכה ראשונית לגבי הביצועים ברבעון הראשון של 2025 שהסתיים בסוף מרץ.
מספר החשבונות הפעילים, כלומר כאלה שיש בהם כסף ולא רק מעקב אחרי מניות, אמור להגיע ל־3.58 מיליון לעומת 3.13 במרץ 2024, עלייה של 14%. המגמה החיובית נובעת ממאמצי השיווק של אי-טורו ומרכישת חברת SPACESHIP באוסטרליה. גם בסעיף העמלות צפוי שיפור לרמה של 217-214 מיליון דולר בשלושת החודשים הראשונים של 2025, עלייה של 7% מול הרבעון המקביל. עם זאת, בשורה התחתונה צפויה דווקא ירידה ל־60 מיליון דולר לעומת 64 מיליון דולר בתקופה המקבילה. באי-טורו מסבירים זאת בניצול הזדמנויות להתרחב בשוק חיובי. הנתח של נכסי קריפטו צפוי לרדת מעט ל־37% מסך פעילות המסחר לעומת 43% לפני שנה, כאשר המסחר במניות תופס את הנפח הגדול ביותר עם 43%.
OSZAR »