היועמ"שית מבקשת פסק דין בעניין הדחת רונן בר: "ראש השב"כ אינו משרת אמון"
בהרב-מיארה מתנגדת למחיקת העתירות נגד פיטורי ראש השב"כ: "ההכרעה חיונית לקראת כניסתו של ראש השב"כ הבא לתפקידו". גם רונן בר עצמו תומך בפסיקה עקרונית והזהיר מפני "הפיכת השירות למשטרה חשאית" אם לא יוגדרו הליכי סיום כהונה תקינים
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה הערב (ד') לבג"ץ כי היא מתנגדת למחיקת העתירות נגד פיטורי ראש השב"כ רונן בר, כפי שביקש ראש הממשלה בנימין נתניהו - ואמרה כי "השאלה שניצבה במוקד ההליך - ונותרה אקטואלית - היא שאלת מאפייניה של משרת ראש השב"כ וההיבטים ההליכיים הנוגעים לסיום הכהונה".
לדברי בהרב-מיארה, "ההכרעה חיונית דווקא במבט צופה פני עתיד, ובפרט לקראת כניסתו של ראש השב"כ הבא לתפקידו. ההכרעה האמורה עתידה להשפיע באופן דרמטי על תפיסת תפקידם של ראש השירות הבא, כמו גם ראשי מערכת הביטחון בכלל".
היועמ"שית הדגישה כי "ראש השב"כ אינו משרת אמון אישית של הדרג הפוליטי", והוסיפה כי "ההכרעה בעתירה חיונית במיוחד לקראת כניסתו של ראש השב״כ הבא לתפקידו להבטחת יכולתו לעמוד בפני לחצים פסולים". בשבוע שעבר חזרה בה הממשלה מפיטורי ראש השב"כ, לאחר שהוא הקדים והודיע כי יעזוב ב-15 ביוני. הממשלה דיווחה על כך מיד לבג"ץ, במטרה שבית המשפט "ימחק את העתירות" – כלומר, לא יפרסם פסיקה עקרונית.
לתגובת היועצת המשפטית צורף גם נספח מטעם ראש השב"כ, שבו הוא טוען כי "נדרש פסק דין עקרוני שיסדיר את מערכת היחסים בין השב"כ לממשלה, ובדגש על הציפייה לנאמנות אישית". בר הזכיר את התצהיר שהגיש לבג"ץ, וכתב כי "העניין אינו נוגע אליי באופן אישי, אלא לעתידו של שירות הביטחון הכללי, וליכולתם של ראשי השירות שיבואו אחריי למלא את תפקידם במקצועיות, בממלכתיות תוך הקפדה שסמכויות השירות וכלין ישמש למטרות שלשמן הן נועדו בלבד".
הוא הזכיר עוד כי ציין בתצהיר ש"השאלה מהו הליך סיום תקין של ראש השירות, מהם הטעמים שעשויים להצדיק סיום כהונה ובאילו נסיבות ניתן לסיים כהונה, אינה עניין פרוצדורלי. מדובר בנושא שיורד לשורש עצמאותו המקצועית של השירות ויכולתו למלא את תפקידו כנאמן הציבור".
בהמשך ציין עוד כי "המשמעות של קידום הליכי הפסקת כהונה הנעשים בחופזה בתקופה רגישה... בלא הליך תקין ופירוט הטענות ומבלי שניתנה הזדמנות הוגנת להשיב על הטענות, משמעה העברת מסר ברור לכל שדרת הפיקוד בשירות הביטחון הכללי, ובכלל זה לראשי השירות הבאים, כי אם יסור חינם בעיני הדרג המדיני פיטוריהם יהיו מייד על הפרק". לדבריו, "סברתי, ובימים אלה אני סבור אף ביתר שאת, כי מדובר בפגיעה קשה ביכולת של ראש השירות ושל השירות כולו לבצע את תפקידיהם, הטומנת בחובה אפשרות ניצול לרעה של כפיפות ראשי גופי הביטחון לדרג המדיני.
"קיימת זיקה ישירה בין יכולתו של ראש השב"כ למלא את תפקידו נאמנה, לבין קיומם של מנגנוני סיום כהונה תקינים. תוצאה מסוכנת, אך אפשרית, לפגיעה כזו עלולה להיות הפיכת השירות ל'משטרה חשאית'". בר סיכם: "כאז, כן היום, סבורני שיש מקום לכך, במיוחד לאחר הדיון המקיף שהתקיים בפני כבודכם והמסמכים שהוגשו על-ידי הצדדים, כי ייצא מלפני כבוד בית המשפט העליון פסק דין המתווה את הדין, בכל הנוגע להליך הפסקת כהונתו של ראש שב"כ על-ידי הממשלה, והמשתמע מכך, באשר למערכת היחסים שבין הדרג המדיני לראש השירות.
"זאת, בדגש על האבחנה הראויה, בין ציפייה לנאמנות אישית, לבין הוראות הדין, על פיהן יש לפעול באורח ממלכתי ומתוך חובת אמון לציבור".