הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש מיידית, טראמפ: "אנחנו תיווכנו"
הנשיא האמריקני הכריז ברשת החברתית שלו, הודו ופקיסטן אישרו: "הסכמנו על הפסקת אש מלאה". טראמפ הודה לשתי המדינות, אחרי "לילה ארוך" של שיחות וחילופי המהלומות בין מעצמות הגרעין: "פעלו בהיגיון בריא ותבונה"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז היום (שבת) כי הושגה הפסקת אש "ארוכה ומיידית" בין הודו לפקיסטן - בתיווך אמריקני. זאת לדבריו, אחרי "לילה ארוך" של שיחות. "ברכותיי לשתי המדינות על כך שפעלו בהיגיון בריא ובתבונה גדולה", כתב ברשת Truth Social שבבעלותו.
שר החוץ הפקיסטני אישהאק דאר אישר מיד את דבריו של נשיא ארה"ב, ואמר כי "שתי המדינות הסכימו להפסקת אש עם השפעה מיידית. היא תהיה מלאה". לדבריו, עשרות מדינות השתתפו במאמצי התיווך. שר החוץ ההודי סוברהמאניאם ג'יישנקר הוסיף: "היא תתחיל ב-17:00 (שעון הודו). אין לנו כוונה לדון על שום דבר אחר מלבד הפסקת האש".
המתיחות בין המעצמות הגרעיניות השכנות הגיע בימים האחרונים לשיא של עשרות שנים. ביום רביעי הודו הכריזה על פתיחת מבצע "סינדור", ותקפה באמצעות טילים תשעה יעדים בפקיסטן. 31 בני אדם נהרגו בתקיפות אלו. זו הייתה תגובת ניו דלהי לפיגוע הטרור בקשמיר ההודית בסוף החודש שעבר, שבו חמושים רצחו 25 תיירי פנים הודים ומדריך. לטענת הודו, פקיסטן הייתה מעורבת במתקפת הטרור.
מאז נרשמו תקיפות הדדיות בין המדינות השכנות, שכללו ירי ארטלירי משני צידי הגבול, טענה להפלת חמישה מטוסי קרב הודים - בהם שלושה מטוסי ראפאל מתוצרת צרפת - ומתקפות כטב"מים, בהם כטב"מים מתאבדים ישראלים מסוג "הארופ", שפקיסטן טוענת שהודו עושה בהם שימוש.
בלילה החולף נרשמה הסלמה נוספת, כשפקיסטן הודיעה כי פתחה ב"מתקפת-נגד" על הודו לאחר שהאשימה את הודו בכך שתקפה שלושה מבסיסיה הצבאיים באמצעות טילים שנורו ממטוסי קרב. איסלמבאד הכריזה על "מבצע בוניאן אל-מרסוס" - ביטוי ערבי שפירושו "חומת עופרת". עד כה, לפי ההערכות, נהרגו 66 בני אדם משני צידי הגבול.
הבוקר מסרה המשטרה בקשמיר ההודית כי חמישה בני אדם נהרגו כתוצאה מתקיפות פקיסטן באזור ג'אמו. בנוסף דווח כי פקיסטן תכנס את הגוף האחראי על ארסנל הנשק הגרעיני שלה, אבל שר ההגנה הכחיש זאת זמן קצר אחר כך.
במקביל, ולראשונה מתחילת ההסלמה, נערכה הבוקר שיחת טלפון ראשונה בין שתי המדינות. שר החוץ הפקיסטני אישהאק דאר אף אמר כי ארצו תשקול שינוי כיוון אם הודו תפסיק בתקיפות, וציין כי העביר את המסר בשיחת טלפון עם מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו: "הגבנו כי הסבלנות שלנו הגיעה לגבול. אם הם עוצרים כאן, נשקול לעצור".
2 צפייה בגלריה


נזק למכוניות ליד המקום שהותקף על ידי פקיסטן בג'אמו שבקשמיר
(צילום: Anindito Mukherjee/Getty Images)
בלילה שבו פרצו העימותים האחרונים, התייחס לכך טראמפ בטקס ההשבעה הרשמי של סטיב וויטקוף לתפקיד השליח המיוחד למזרח התיכון, שנערך בחדר הסגלגל. "זה חבל, שמענו על זה ממש כשהיינו בדרך להיכנס לכאן, שמענו על זה עכשיו", אמר לכתבים. "אני מניח שאנשים ידעו שמשהו עומד לקרות, בהתבסס על העבר. הם נלחמים כבר הרבה זמן, אתם יודעים? הם נלחמים עשרות רבות של שנים, ומאות, בעצם, אם חושבים על זה באמת. לא, אני רק מקווה שזה ייגמר מהר מאוד".
במוקד הסכסוך עומדת השליטה על חבל קשמיר, שמוחלק כיום בין הודו, פקיסטן וגם סין. המאבק עליו החל מיד עם צאתן של הודו ופקיסטן לעצמאות מהשלטון הבריטי ב-1947. באותה שנה פרצה המלחמה הראשונה ביניהן בעקבות רצונו של השליט המקומי בקשמיר לעבור לשליטתה של הודו, על רקע פלישה של חמושים מפקיסטן. בסיומה של המלחמה ההיא חולק השטח בין שתי המדינות, כשפקיסטן שולטת בשטח קטן יותר בצפון-מערב החבל. הגבול בחבל מוכר בכינוי "קו השליטה" (Line of Control).
קשמיר הוא חבל שרוב תושביו מוסלמים, ובחלק שנמצא בשליטתה מתמודדת הודו עם מרידה איסלאמית מאז 1989. עשרות אלפי בני אדם – אזרחים, מורדים וחיילים מכוחותיה של ממשלת הודו – נהרגו בסכסוך הזה. הודו מתעקשת שפעילות הארגונים החמושים שם היא טרור במימון פקיסטני, טענה שפקיסטן דוחה כאמור. רבים מתושבי קשמיר ההודית מזדהים עם הארגונים המזוינים, רואים במעשיהם מאבק לגיטימי לחופש – ותומכים באיחוד קשמיר, בין שתחת שלטון פקיסטני ובין שכמדינה עצמאית.