סגור
העיתון הדיגיטלי
15.05.25
מימין יצחק תשובה ו ניר צוק
מימין: יצחק תשובה וניר צוק. לפי תנאי הרישיון, על אש להתחיל לפעול עד סוף השנה (צילומים: אייל טואג, ריאן פרויס)
בלעדי

הבנק הדיגיטלי של ניר צוק מחפש משקיעים: החל במגעים עם יצחק תשובה

בנק אש, שטרם נפתח ואין לו הכנסות, זקוק לכסף להשלמת הפלטפורמה הטכנולוגית. בשיחות עם בעל השליטה בקבוצת דלק נדונה עסקה דו־צדדית: ישראכרט, שעתידה לעבור לשליטת קבוצת דלק, תשקיע בבנק, וזה ימכור לה את הטכנולוגיה שלו 

האם מסע ההתרחבות של יצחק תשובה יגיע בקרוב גם לתחום הבנקאות? לכלכליסט נודע כי באחרונה התקיימו שיחות ראשוניות בין תשובה לבנק הדיגיטלי אש (Esh), שהקים ניר צוק. הבנק, שזקוק למזומנים, יצא לסבב גיוס חדש, ואנשיו מנהלים שיחות עם גורמים שונים בשוק. בין היתר פנו אנשי הבנק לתשובה, כדי לעניין אותו בהשקעה בבנק. בשיחות עם בעל השליטה בקבוצת דלק (50%) נדונה גם האפשרות של עסקה דו־צדדית עתידית: חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, שעתידה לעבור לשליטת קבוצת דלק, תשתתף בסבב הגיוס של הבנק הדיגיטלי, והבנק מצידו ימכור לה את הטכנולוגיה שלו, שתוכל לשמש אותה גם לחיתום הלוואות ולשיפור המערכות הטכנולוגיות שלה.

1 צפייה בגלריה
אינפו המחזיקים הגדולים בבנק אש
אינפו המחזיקים הגדולים בבנק אש
המחזיקים הגדולים בבנק אש

כאמור, מדובר בשיחות ראשוניות בלבד, ובמקביל ישראכרט טרם עברה לשליטת קבוצת דלק. בפברואר אישרו בעלי המניות של ישראכרט, שנסחרת בבורסת תל אביב ללא גרעין שליטה, ברוב של 96.6% את הצעת ההשקעה של קבוצת דלק שתהפוך אותה לבעלת השליטה בחברת כרטיסי האשראי. קבוצת דלק תזרים לישראכרט 1.3 מיליארד שקל תמורת הקצאת מניות שיהוו כ־37% מהון המניות של ישראכרט, ועם ההחזקה הנוכחית שלה בחברה היא תגיע לנתח של 40% בישראכרט. כמו כן, בעלי המניות הנוכחיים של ישראכרט יקבלו דיבידנד של כ־1.3 מיליארד שקל טרם השלמת העסקה. קבוצת דלק ניצחה בתחרות לרכישת השליטה בישראכרט את מנורה מבטחים החזקות, החברה־האם של מנורה מבטחים ביטוח, וכעת היא ממתינה לקבלת היתר שליטה מבנק ישראל, שרק לאחריו תבוצע העסקה. קבוצת דלק, בניהולו של עידן ולס, החלה במגעים בנושא עם הבנק המרכזי כמעט לפני שנה, ביוני 2024, עוד לפני שהגישה את הצעתה הרשמית לישראכרט.
אש אומנם מכונה בנק דיגיטלי, אך הוא טרם הפך לבנק של ממש, במובן זה שעדיין לא פתח את שעריו ולכן אין לקוחות. החברה עצמה הוקמה ב־2016 בידי צוק (שמחזיק כיום ב־13.2% מהמניות), המייסד של חברת הסייבר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, פאלו אלטו, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 123 מיליארד דולר; יובל אלוני (17.9%% מהמניות); אלכס ליברנט (7.7%); ואלון שיין (6.1%). כיו"ר החברה מכהן שמואל האוזר, שהיה בעבר יו"ר רשות ניירות ערך, והמנכ"ל הוא קובי מלכין, מנכ"ל לשעבר של בנק מסד ובנק אוצר החייל. החברה מפתחת פלטפורמה טכנולוגית למתן שירותים בנקאיים, שאמורה להוות את התשתית של הבנק, וכן להימכר לשחקנים אחרים במערכת הפיננסית. מכיוון שהבנק טרם נפתח לפעילות, אף שאת הרישיון הבנקאי קיבל כבר בסוף 2022, אין לו לקוחות או הכנסות, ופיתוח המערכת שטרם הושלם הוא עסק יקר. עד כה הזרימו המייסדים לבנק 30 מיליון דולר, ואילו כלל ביטוח הזרימה לו 30 דולר נוספים בינואר 2023 לפי שווי של 512 מיליון דולר אחרי הכסף. כמעט שנתיים וחצי חלפו מאז ובבנק זקוקים כעת לתוספת מזומנים. כמו כן, באופן עקרוני ולפי תנאי הרישיון, על אש להתחיל לפעול כבנק בתוך שלוש שנים מקבלתו — כלומר, עליו להתחיל לפעול עד סוף 2025, אולם ייתכנו עיכובים, גם על רקע המלחמה. זה הרקע לגיוס ולניסיון של אנשי הבנק לעניין את תשובה וגורמים אחרים בהשקעה.
קבוצת דלק נמצאת כבר קרוב לשנתיים במצב של התרחבות באמצעות רכישות, והיא מעוניינת בפיתוח רגל פיננסית חזקה, זכר לימים שבהם היתה בעלת השליטה בהפניקס, שממנה נפרדה על רקע חוק הריכוזיות. לשם כך היא מבצעת את עסקת ישראכרט, והיא מעוניינת לפתח ולהשביח אותה. עסקה פוטנציאלית עם אש, אם תצא לפועל בעתיד, עשויה לתרום לכך, מה גם שבבנק ישראל ישמחו לראות את חברות כרטיסי האשראי הופכות בעצמן לבנקים, כדי להגביר את התחרות במערכת. במסגרת זו מתקדמת הרפורמה של הבנק המרכזי ומשרד האוצר, לאחר שבאוקטובר 2024 פורסמה טיוטת דו"ח בנושא, שמדברת על כך שגופים יוכלו לקבל רישיון בנקאי "רזה" ולהציע פיקדונות ללקוחות, דבר שיאפשר את הוזלת עלויות המימון, כשהמדינה מקווה שזה יוביל לתחרות על מחירי האשראי. גם בלי להפוך לבנק יש לישראכרט היסטוריה של שיתופי פעולה בתחום הטכנולוגי עם חברות קטנות ממנה, דוגמת חברות האשראי ביזי פיננסים, הפועלת בתחום מתן האשראי לעסקים קטנים באופן דיגיטלי, או קרדיט 24.
לאחר שאש ייפתח ויתחיל בגיוס לקוחות הוא יהיה הבנק הדיגיטלי השני בישראל, אחרי וואן זירו, שבשליטת אמנון שעשוע, שהחל לפעול במרץ 2021. התוצאות הכספיות של וואן זירו מלמדות על עומק הכיסים שנדרש כדי לתמוך בבנק דיגיטלי בשנותיו הראשונות. בשלוש השנים האחרונות שרף וואן זירו 888 מיליון שקל, וב־2024, שנת הפעילות המלאה השנייה של הבנק, הוא הפסיד 268 מיליון שקל. בוואן זירו מעריכים כי בסוף 2026 הוא יציג רווחיות.
מדלק נמסר: "הקבוצה ממוקדת בהשלמת עסקת ישראכרט כבר בשבועות הקרובים. יש התעניינות ופניות רבות אלינו לשיתופי פעולה בתחומים שונים, אבל אין עסקה כרגע על הפרק". מאש נמסר כי היא "נמצאת בקשר עם משקיעים פוטנציאליים רבים. אין אף עסקה על השולחן בעת הזו".
OSZAR »