מודי'ס מכה בדולר - מאבד גובה בשווקים העולמיים, יורד בישראל ל-3.54 שקלים
לאחר ההודעה בסוף השבוע על הורדת הדירוג לארה"ב: הדולר אינדקס (מול סל המטבעות) יורד ב-0.9% ל-100.2 נקודות, היורו מזנק ב-1% מול המטבע האמריקאי, ל-1.128 דולר; בשוק המקומי: הדולר יורד ב-0.4% מול השקל, היורו מתחזק ב-0.7% ונסחר מעל 3.99 שקלים
השקל מתחזק מול המטבע האמריקאי בפתיחת שבוע המט"ח המקומי - הדולר יורד ב-0.3% ל-3.54 שקלים, במקביל לירידה החזקה שלו בעולם; ובהתאם - היורו מתחזק ב-0.7% ונסחר מעל 3.99 שקלים.
הדולר מאבד גובה כאמור בשווקים הגלובליים, לאחר הורדת הדירוג לארה"ב: הדולר אינדקס (מול ששת המטבעות המובילים) נופל ב-0.9 ל-100.2 נקודות; היורו קופץ ב-1% ל-1.128 דולר; הפאונד עולה ב-0.9% ל-1.339 דולר.
בשישי בלילה הורידה מודי'ס את דירוג ארה"ב ברמה אחת, מ-Aaa (הרמה הגבוהה ביותר) ל-Aa1 (בשל הגירעון הפדרלי הגבוה בעיקר ובעלות הגבוהה של גלגול החוב). ממשל טראמפ והנשיא עצמו הגיבו בחריפות להחלטה.
ג'ורג' סראבלוס, מומחה מט"ח בדויטשה בנק, ציין כי "הבעיה המרכזית של ארה"ב היא שגם שוק האג"ח וגם שוק המטבעות לא תמחרו באופן מספק את הסיכונים הפיסקליים מלכתחילה – עוד לפני הורדת הדירוג. השווקים בחודשיים האחרונים חשבו מחדש על הנכונות שלהם לממן את הגירעון האמריקאי.
ובלי קשר למה שהקונגרס הרפובליקני יחליט לעשות עם המדיניות הפיסקלית בשבועות הקרובים, ההחלטה כנראה תהיה מקובעת למשך שארית העשור. תהליך פתרון המחלוקות הנוגעות לנושא מורכבות מאוד והאפשרות של אובדן הרוב הרפובליקני בבחירות אמצע הקדנציה מותירים מרחב לאירוע פיסקלי משמעותי אחד בלבד במהלך ממשל טראמפ הנוכחי.
לאחר שזה יסתיים, יהיה מעט מאוד שניתן לעשות כדי לשנות את המסלול הפיסקלי בעתיד הנראה לעין. בכך שונה ארה"ב ממדינות אירופאיות רבות שיכולות לשנות כיוון במדיניות הפיסקלית במהירות במקרים של לחץ מצד השווקים.
תמונת המצב המשולבת הזו, של תיאבון מופחת לרכישת נכסים אמריקאיים והנוקשות של תהליך פיסקלי אמריקאי המקבע גירעונות גבוהים מאוד גורם לשוק להיות עצבני מאד".
הורדת תחזית באירופה
הנציבות האירופית חותכת את תחזית הצמיחה ביבשת – ומקצצת את תחזית האינפלציה – בשל המכסים שהטילה ארה"ב סימני השאלה לגבי תוצאות המגעים עם הממשל האמריקאי.
הנציבות – הרשות המבצעת באיחוד – מצפה שהצמיחה בגוש היורו תעמוד השנה על 0.9% בלבד, לעומת 1.3% בתחזית שפורסמה בדצמבר. התחזית לאירופה כולה קוצצה ל-1.1%, לעומת 1.5% בתחזית קודמת.
"הורדת התחזית נובעת בעיקר מההשפעות של העלאות המכסים ואי הוודאות הגוברת בשל השינויים האחרונים במדיניות הסחר של ארה"ב ואי הידיעה לגבי ההחלטה הסופית בעניין המכסים.
סוגיות הסחר צפויות גם לקצץ את האינפלציה בגוש היורו, והנציבות מצפה עתה כי היא תגיע לרמה של 2% במחצית השנה הנוכחית, מוקדם יותר מכפי שחשבנו, ותמשיך לרדת ל-1.7% ב-2026".
מאקרו בישראל
ברקע למסחר בשוק המקומי, נתוני המסחר המעודדים שפורסמו אתמול: כלכלת ישראל התרחבה ב-3.4% ברבעון הראשון בחישוב שנתי. הצמיחה לנפש עמדה על 2.2% בחישוב שנתי, לאחר שב-2024 היתה שלילית וב-2023 ללא שינוי. התוצר העסקי גדל ב-4.4% בחישוב שנתי.
בשוק המט"ח המקומי ממשיכים לעכל גם את נתוני האינפלציה הגבוהים באופן מפתיע של אפריל - עלייה חודשית של 1.1%, מול תחזיות לעלייה של 0.6%, ואינפלציה שנתית של 3.6%.
אף שהסעיף שהקפיץ את המדד הוא מחירי הטיסות, זה מספיק כדי להוריד מהפרק הורדת ריבית בפגישת בנק ישראל בשני הבא, והיא תישאר על 4.5% - גם מבלעדי המדד ספק גדול אם זו היתה אופציה.
לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מבחינת בנק ישראל סביבת האינפלציה הנוכחית לא מאפשרת הורדת הריבית, אלא אם המשק נכנס להאטה ניכרת בצמיחה, במיוחד בצריכה הפרטית. אנו מעלים תחזית לריבית בעוד 12 החודשים ל-4.0%.
גם בהערכות הגלומות בשווקים (ריבית עתידית) נמחקו מתחילת החודש כ-0.3% מהורדות הריבית שהיו צפויות בשנה הקרובה וכעת הציפיות לריבית בעוד שנה עומדות על כ-3.9%".
לפי תחזית האינפלציה של זבז'ינסקי, "מדד מאי יעלה ב-0.2% - הוא יושפע מהירידה במחירי הדלק מחד ומהעלייה במחירי התחבורה הציבורית מאידך. מחירי הטיסות לחו"ל צפויים לרדת לאחר הזינוק באפריל. מדד יוני צפוי להישאר ללא שינוי ויולי לעלות בכ-0.5%, בעיקר בגלל הסיבות העונתיות. התחזית לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים עומדת על 2.7%".
כלכלני לידר, בראשות יונתן כץ, מצייינים כי מאז שינוי שיטת מדידת מחירי הטיסות בספטמבר 2023 התגברה מאד התנודתיות בסעיף זה. ניסיון העבר מלמד שלאחר עליות חדות בסעיף זה מתרחשות ירידות חדות. לכן, הנחנו ירידה של 12% במחירי הנסיעות לחו"ל במדד חודש מאי אשר צפוי להעלות ב.0.1%.
יותר מדאיגה במדד אפריל הייתה ההאצה בקצב עליית מחירי השכירות ל-4.2%, מ3.9% לפני חודש ו3.1% בינואר 25. לפיכך, העלינו את תחזית מחירי הדיור לעלייה של -4.0% מ-3.3%- בתחזית של החודש שעבר. אנו צופים אינפלציה של 2.2% ב-12 החודשים הבאים, בהנחה של יציבות בשערי החליפין".
בלידר מדגישים: "השלכות של המדד על המדיניות המוניטארית ברורות: בנק ישראל ימתין לראות סימני התכנסות באינפלציה ולא יוריד את הריבית לפני אוגוסט".