בלעדי
מחלבות גד נערכת להנפקה בבורסת ת"א לפי שווי של 900-800 מיליון שקל
המחלבה הרביעית בגודלה, שבשליטת עזרא כהן, החלה בהכנת תשקיף על בסיס דו"חות הרבעון השני של 2025. ההכנסות עומדות על מיליארד שקל בשנה וה־EBITDA על 90 מיליון שקל. בכוונת דיסקונט קפיטל למכור את מלוא ההחזקות במחלבות גד. גם גרין לנטרן תמכור נתח
מחלבות גד נערכת להנפקת מניות ראשונית בתל אביב לפי שווי של 900-800 מיליון שקל, כך נודע לכלכליסט. החברה החלה בהכנת תשקיף, והיא צפויה לבצע את ההנפקה בחודשים הקרובים על בסיס דו"חות הרבעון השני של 2025. החברה, שהיא המחלבה הרביעית בגודלה בישראל - אחרי תנובה, שטראוס וטרה - כבר בחנה בעבר אפשרות לביצוע הנפקה, אולם זו הפעם הראשונה שבה המהלך קורם עור וגידים. הפעם הראשונה שבה האפשרות הזו נבחנה הייתה ב־2006, אז דובר על שווי של 50 מיליון שקל לחברה.
השווי שאליו מכוונת מחלבות גד מתבסס על מכפיל של 10 על ה־EBITDA (רווח תפעולי־תזרימי), שעל בסיס תוצאות המחצית הראשונה עתיד לעמוד על 90-80 מיליון שקל ב־2025 כולה. ככל הידוע בשורה העליונה, שורת ההכנסות, גד מציגה צמיחה של אחוזים בודדים בשנה, כאשר ב־2024 הציגה צמיחה חריגה של 10%. ההכנסות של גד עומדות על יותר ממיליארד שקל בשנה.
1 צפייה בגלריה


מימין: ריצ'י האנטר, מגרין נלטרן, והילה חימי, מנכ"לית דיסקונט קפיטל. דחפו להנפקה כדי לממש רווחים
(צילומים: אלי דסה, רמי זרניגר)
גד נמצאת בשליטת המייסד עזרא כהן, שמחזיק כיום ב־50% ממניות החברה, וגם לאחר ההנפקה הוא יישאר בעל השליטה בה. חברת הביטוח מגדל מחזיקה ב־25%, דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק דיסקונט ב-15%, וקרן ההשקעות גרין לנטרן שמוביל רי'צי האנטר ב-10%. ההנפקה תכלול הן גיוס לתוך החברה והן הצעת מכר, בהיקף שטרם נקבע. דיסקונט צפוי למכור את מלוא החזקותיו במסגרת ההנפקה, ואילו גרין לנטרן צפויה למכור גם היא חלק מההחזקות שלה.
למעשה, דיסקונט והאנטר הם הגורמים שדוחפים להנפקה, ומזה שנתיים־שלוש מנסים להוביל לביצוע של מהלך כזה, אולם עד היום נתקלו בהתנגדות של המייסד כהן. הסיבה לכך שדיסקונט וגרין לנטרן מעוניינים בביצוע ההנפקה היא כדי לממש רווחים. דיסקונט קפיטל, שמנוהלת על ידי הילה חימי, צפויה לרשום רווח של פי 3 על ההשקעה, אם ההנפקה תבוצע לפי השווי המבוקש. דיסקונט לא יכול לרשום רווח על ההשקעה עד למימוש מלא של המניות, ועל כן הבנק דוחף למהלך.
בחודשים האחרונים העמדה של כהן התרככה והוא סיפק אור ירוק למהלך. גם תנובה, המחלבה הגדולה בישראל, נערכת להנפקה, גדולה משמעותית, לפי שווי של 10-9 מיליארד שקל, ויתכן שהדבר תרם גם כן לקבלת ההחלטה בגד שמנוהלת על ידי עמיר אהרון, שהיה בכיר בקבוצת אסם־נסטלה ואף כיהן כיו"ר. הוא מכהן בתפקיד מ־2020, אז המייסד כהן פינה לו את הכיסא.
מחלבות גד הוקמה ב־1982 על ידי כהן ומשפחתו, והתמחתה בייצור סוגי גבינות שונים (רכות, מלוחות, גבינות עיזים, מוצרלה וגבינות איטלקיות). גם כיום זהו מרכז הכובד של החברה, שעיקר מכירותיה, יותר מ־50%, לשוק המוסדי שלו היא מוכרת המחלבה גם חלב טרי. ליתרת ההכנסות אחראי השוק הפרטי, ברשתות הקמעונאות השונות. בכל הנוגע לשוק הקמעונאי, לפי הנתונים האחרונים שפרסמה סטורנקסט, בסוף 2023 הנתח של גד בשוק החלב עמד על 5%, בעוד זה של תנובה עמד על 49.5%, זה של שטראוס על 27.5% וזה של טרה על 8.9%.
בשוק מעריכים שהפרופורציה נשמרה גם בסיכום 2024. בניגוד למתחרותיה, מחלבות גד לא נכנסה לשוק תחליפי החלב עד כה. כמו כן, גד, בניגוד למתחרות, מתמקדת במוצרי פרימיום שאינם מפוקחים, ופונה לקהל צרכנים שמוכן לשלם מחירים גבוהים עבור מוצרי פרימיום דוגמת גבינת שמנת עם כמהין. בעבר אמר כהן כי אין לו שאיפות לגדול בצורה משמעותית מבחינת נתחי השוק, ושהוא מעדיף להישאר מחלבה בגודל בינוני שמייצרת מוצרי בוטיק. כיום גד מעסיקה 250 עובדים במפעל בבת־ים ובמרלו"ג בצריפין. בעבר פעלה מאיזור התעשייה בראשל"צ ומבית גירון.
בסוף 2015 נכנסה קרן גרין לנטרן לחברה, כשרכשה מידי כהן 49% מהמניות לפי שווי של 200 מיליון שקל. ההשקעה הזו בוצעה באמצעות שותפות ייעודיות שגרן לנטרן גייסה אליה שותפים. שנתיים לאחר מכן, ב־2018, גרין לנטרן מכרה 20% מהמניות לדיסקונט קפיטל לפי אותו שווי. משום כך, אם ההנפקה תצא לפועל זה יהיה אחד האקזיטים הגדולים של דיסקונט קפיטל בשנים האחרונות. שנה לפני שדיסקונט נכנס להשקעה בחברה, פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות של בנק הפועלים, ניהלה מגעים לרכישת 17% ממחלבות גד תמורת 75 מיליון שקל, אך העסקה לא הבשילה. ב־2021 מגדל ביטוח רכשה מידי דיסקונט וגרין לנטרן 23% מהמניות לפי שווי של 440 מיליון שקל, ולכן הנפקה לפי השווי המבוקש תייצר לה רווח על הנייר של פי 2.