בלעדי
איך עושה עדר יוניקורנים? תשואה של פי 2 מ־S&P 500 בעשור האחרון
20 חברות הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות בעולם הניבו בעשור האחרון תשואה מצטברת של קרוב ל־700%, בעוד מדד S&P 500, הניב 338.3%. כך עולה מנתונים שמציגה הראל אלטרנטיב, שמגייסת קרן חדשה שתשקיע בחברות בעסקאות סקנדרי
למשקיעים כשירים בלבד. עשרים חברות הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות בעולם הניבו בעשור האחרון תשואה מצטברת של קרוב ל־700% (693.8% בין סוף דצמבר 2014 לסוף פברואר 2025). בעוד מדד נאסד"ק, המדד המייצג של שוק הטכנולוגיה בארה"ב, הניב תשואה מצטברת של 525.8%, ומדד S&P 500, מדד הדגל של וול סטריט, הניב תשואה מצטברת של 338.3%.
כך עולה מנתונים של חברת המדדים והמחקר הפיננסי מורנינגסטאר, שנסחרת בעצמה בנאסד"ק לפי שווי של 11.8 מיליארד דולר. הנתונים האלו משקפים תשואה שנתית ממוצעת של 20.9% למדד של מורנינגסטאר, שכולל את 20 חברות הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות בעולם, 17.7% לנאסד"ק ו־12.7% ל־S&P 500.
הנתונים האלו מוצגים בימים אלו למשקיעים על ידי הראל אלטרנטיב, זרוע ההשקעות האלטרנטיביות של הראל פיננסים, בית ההשקעות של קבוצת הביטוח הראל, במסגרת גיוס כספים לקרן אלטרנטיבית חדשה שהיא מקימה.
לכלכליסט נודע כי הראל אלטרנטיב, בשיתוף מורנינגסטאר, מקימה קרן שתשקיע ב־20 חברות הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות בעולם, וזאת בהתבסס על מדד של מורנינגסטאר בשם "Morning Star PitchBook Unicorn top20". בין היתר, מדובר על חברת הלוויינים של אלון מאסק SpaceX, חברת הבינה המלאכותית של מאסק Xai, חברת הבינה המלאכותית OpenAI שעומדת מאחורי ChatGPT, חברת הפינטק רבולט (Revoult), וחברת הענן דאטה בריקס.
הקרן תבצע את ההשקעות באמצעות עסקאות סקנדרי שתתפעל עבורה קבוצת אלפנט. האחרונה מנוהלת בידי חיים שיף והיו"ר שלה הוא ברק סורני, לשעבר מנכ"ל בית ההשקעות פסגות. אלפנט מפעילה פלטפורמת סקנדרי אונליין דיגיטלית גלובלית, המאפשרת לבעלי מניות פרטיים בחברות טכנולוגיה בוגרות להעמיד למכירה את מניותיהם. משום כך, הקרן של הראל אינה מתחייבת ליחס כיסוי של 100% ‑ כלומר, שאכן תצליח לרכוש את כל המניות בכל 20 החברות לפי המשקל שלהן במדד של מורנינגסטאר – אלא לעשיית מיטב המאמצים לשם כך.
בהראל מאמינים שהם יוכלו להגיע ליחס כיסוי של 100%, משום שמורנינגסטאר בנתה את המדד שלה הן בהתבסס על שווי החברות והן בהתבסס על הנזילות שלהן. או במילים אחרות, בהתבסס על היקף המניות של החברות שמחליפות ידיים. לפי נתונים של בנק ההשקעות ג'פריס, שוק הסקנדרי הוא עמוק ומתפתח. היקף העסקאות בשוק הסקנדרי בשנת 2024 עמד על 162 מיליארד דולר, זינוק של 44.6% בהשוואה ל־2023, אז היקף העסקאות עמד על 112 מיליארד דולר.
הקרן תהיה פתוחה למשקיעים כשירים בלבד ושואפת לגייס סכום צנוע יחסית של 50 מיליון דולר כאשר השקעה מינימלית תעמוד על 200 אלף דולר. ההיקף הקטן יחסית של הקרן אמור, לדברי הראל, לאפשר לה לרכוש את המניות של כל 20 היוניקורנים שכן מדובר על השקעה של כ־2.5 מיליון דולר בכל חברה, כאשר בפלטפורמה של אלפנט, שלה יש גישה גם לפלטפורמות סקנדרי אחרות ברחבי העולם, עסקה ממוצעת עומדת על 3‑5 מיליון דולר.
הקרן של הראל, שתנוהל במתכונת של קרן השקעות פרטית, תהיה בעלת תוחלת חיים קצרה מהממוצע בענף האלטרנטיבי: שלוש שנים, עם שתי אופציות להארכה של שנה בכל פעם. כלומר, המשקיעים ייפגשו בחזרה עם הכסף בתום חמש שנים לכל המאוחר. בכל פעם שיהיה אירוע של הנזלה, הקרן תמכור את המניות ותשיב את הכסף למשקיעים. הקרן תגבה דמי ניהול של 1.5% בשנה מהנכסים, מעט נמוך יותר מהמקובל בענף ההשקעות האלטרנטיביות (2%), ותגבה דמי הצלחה של 20% כמקובל בענף.
אחד האתגרים שניצבים בפני הקרן החדשה הוא מלחמת הסחר האגרסיבית שהצית נשיא ארה"ב דונלד ויוצרת סערה בימים אלו בוול סטריט. הטלטלות לא פוסחות על סקטור הטכנולוגיה, כשמתחילת השנה הנוכחית מדד נאסד"ק ירד בכ־15%. המתחולל בשוק הציבורי משפיע גם על השוק הפרטי, שכן החברות הציבוריות מהוות מעין בנצ'מרק לתמחור של החברות הפרטיות המקבילות להן.
בנוסף, בעת שהבורסות רועדות, חלון ההנפקות מתכווץ ואף נסגר. כשמדובר על 20 חברת הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות בעולם, שלחלקן הערכות שווי של מאות מיליארדי דולרים (כך, לדוגמה, במרץ גייסה Open AI סבב ענק של 40 מיליארד דולר לפי שווי של 300 מיליארד דולר), האקזיט הקלאסי עבורן הוא הנפקה בשוק הציבורי. עד כה בארה"ב הונפקו השנה 95 חברות חדשות, לאחר שב־2024 הונפקו 225 חברות, התאוששות בהשוואה ל־2023, אז הונפקו 154 חברות. אך המספרים האלו עוד רחוקים מהשיא של 1,035 חברות שהונפקו ב־2021.
בהראל ואלפנט לא מתכחשים לאתגר, אך שיף, מנכ"ל אלפנט, מבהיר כי "היתרון של החברות במדד הוא שהן חברות גדולות ובוגרות, שמוכנות לבצע הנפקה בכל רגע נתון. הן יכולות לבחור את תזמון ההנפקה ברגע שהשוק ייפתח להנפקות".
נטע דוד, מנכ"לית הראל אלטרנטיב, מוסיפה כי "מטבע הדברים יש סייקלים בשוק, ואנחנו חושבים שלהיכנס דווקא עכשיו, כשהסייקל נמצא באזורי שפל, זו הזדמנות. הקרן תפעל לטווח של 3‑5 שנים וזה מאפשר אורך נשימה. כשמסתכלים על התשואות ההיסטוריות של המדד, רואים שיש לאפיק הזה פוטנציאל דו־ספרתי, וזה מעניין את המשקיעים. הקמנו את הקרן בשל ביקושים שהגיעו מהשטח ובעקבות שיחות רבות עם משקיעים. זו למעשה הפעם הראשונה שמשקיעים יכולים להיחשף לסל של חברות פרטיות כל כך גדולות בהשקעה לא גדולה יחסית".
סורני, יו"ר אלפנט קרנות, מפנה את תשומת הלב לכך שאקזיט יכול מבחינת הקרן להתרחש גם בשוק הפרטי: "השוק הזה הופך חי ותוסס יותר, והוא פה כדי להישאר. משקיעים בחברות פרטיות כבר לא מצפים רק להנפקה, ובהתאם רואים יותר ויותר מדדים על חברות פרטיות, וזה גם כתוצאה מירידה במספר החברות הציבוריות".