סגור
העיתון הדיגיטלי
28.05.25
נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית בכנס לשכת עורכי הדין 26.5.25
נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית בכנס לשכת עורכי הדין (צילום: עמיר קורץ)

נשיא העליון יצחק עמית: "העצמאות השיפוטית נתונה למתקפה"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת אמר עמית: "על הציבור לשאול עצמו האם אנו רוצים רשות שופטת ששופטיה פועלים בשליחות הדרג הפוליטי - או שופטים שיהיו נאמנים לערכי הדמוקרטיה". הוא קרא לשר המשפטים לוין לכנס בהקדם את הוועדה לבחירת שופטים, וסיכם: "הניסיון לחתור תחת העצמאות השיפוטית לא יצלח"

"צר לי לומר כי מזה תקופה הרשות השופטת ניצבת מול ניסיונות חוזרים ונשנים לערער את עצמאותה, להחלישה ולהגביל את יכולתה לפעול בעצמאות וללא תלות. העצמאות השיפוטית נתונה למתקפה בזירה הציבורית והפוליטית, ולעיתים אף במהלך דיונים בבתי המשפט" - כך אמר היום (ב') נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית בכנס לשכת עורכי הדין באילת.
לדברי עמית, "אנו עדים לניסיונות לפגוע ברשות השופטת ובשופטים, בין היתר בדרך של שינוי תנאי העסקתם וחסינותם, וליוזמות אשר מגלמות פגיעה במעמד המוסדי של בית המשפט העליון".
השופט עמית אמר כי "על רקע חסרונם של 'מנועי דמוקרטיה" בישראל והמבנה המשטרי שלה, שבו הרשות המבצעת שולטת למעשה ברשות המחוקקת והמכוננת – הכיוון המתבקש והנחוץ הוא חיזוק וביסוס המשטר הדמוקרטי. כדי לשמרו יש צורך, בחוקה משוריינת או לכל הפחות בחוק יסוד: החקיקה שיגדיר את כללי המשחק הדמוקרטי; בשומרי סף – יועצים משפטיים, רגולטורים, מבקרים פנימיים ואחרים שתפקידם לוודא שפעולות השלטון נעשות כחוק; וכמובן, ברשות שופטת עצמאית ובלתי תלויה, אשר עומדת על משמר שלטון החוק וזכויות האדם".
לדברי השופט עמית, "יכולתה של הרשות השופטת לבצע את תפקידה בשירות הציבור, תלויה בשימור העצמאות השיפוטית על שני רכיביה: העצמאות השיפוטית האישית, שעניינה בסמכות ובחובה של השופטים– של כל שופט – לפסוק ללא השפעות חיצוניות, וללא מרות זולת מרותו של הדין; וכן העצמאות המוסדית של הרשות השופטת, שמשמעותה היא היכולת לנהל את ענייני המערכת באופן בלתי-תלוי. פגיעה בעצמאות הרשות השופטת, והפיכתה לרשות הנתונה ללחצים חיצוניים, תסכן את האפשרות להגן על זכויות הפרט מפני פגיעה שלא כדין. שופטים שאינם עצמאיים יתקשו להציב גבולות ולהעניק סעד לציבור מפני פעולה שלא כדין. ללא העצמאות השיפוטית, תחדל הרשות השופטת מלשמש כגורם מאזן לרשויות האחרות – והיא עלולה להפוך לכלי בידיהן".
עמית אמר כי "על הציבור לשאול עצמו האם אנו רוצים רשות שופטת ששופטיה פועלים בשליחות הדרג הפוליטי – או שופטים שיהיו נאמנים לערכי הדמוקרטיה, לציבור בכללותו ולערכי הצדק והדין? הבחירה היא בין מערכת שיפוטית מקצועית, עצמאית ומגוונת – שבה שופטים מתמנים ומתקדמים בהתאם לכישוריהם ולעשייתם המקצועית – לבין מערכת הנתונה להשפעות ולאינטרסים שהינם זרים לעשייה המשפטית".
עוד ביקר השופט עמית בנאומו את העומס בבתי המשפט והצורך לאייש כ-50 תקנים חסרים. לדבריו, "אין מקום להמתין לנקודה שבה נדרש איושם של עשרות תקנים על מנת לכנס את הוועדה לבחירת שופטים". עמית דיבר על הפניות הרבות לשר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה שלא זכו למענה. "הימנעותו של שר המשפטים מכינוס הוועדה מגבירה את העומס שבו מצויים בתי המשפט, והיא פוגעת בראש ובראשונה בציבור הישראלי. אין כל הצדקה לשיתוקה של הוועדה ולשחיקה של המערכת. יש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ללא דיחוי ולאפשר לה לבצע את תפקידה", אמר עמית.
עמית פנה אל השר לוין אשר מחרים אותו: "אני רוצה לנצל גם במה זו לשוב ולקרוא לשר המשפטים שלא לזנוח את חובותיו המיניסטריאליות: לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, לפעול לפרסום הפרוטוקולים של דיוניה, ולשוב ולקיים פגישות עבודה סדירות עם נשיא בית המשפט העליון".
עמית סיכם בכך ש"הניסיון לחתור תחת עיקרון העצמאות השיפוטית לא יצלח. הרשות השופטת תמשיך לעמוד איתן בפני ניסיונות לשחיקת חוסנה ותמשיך להגן על המרקם הדמוקרטי, ללא חשש וללא מורא".
OSZAR »