סגור
העיתון הדיגיטלי
21.05.25
תקיפה של צה"ל ב חאן יונס רצועת עזה מלחמה בעזה 19.5.25
תקיפה של צה"ל בחאן יונס. המערכת תשרוד משבר כלכלי (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)
דו"ח הפיקוח על הבנקים

האם המערכת הבנקאית תשרוד מלחמה אזורית? הפיקוח על הבנקים מרגיע

לפי דו"ח הפיקוח על הבנקים ל-2024, למרות תרחיש קטסטרופלי הכולל אבטלה של 12%, דולר ב-5 שקלים וצניחה של 50% בבורסה - הבנקים ישמרו על יציבותם, אך יספגו הפסדים משמעותיים בתיקי האשראי העסקי והנדל"ן. עם זאת, המבחן לא לוקח בחשבון פגיעה באמון המשקיעים ונזילות הבנקים

הנה תרחיש קיצון: מלחמת 'חרבות ברזל' הופכת למלחמה אזורית, מעלה את אי הודאות, משתקת את המשק הישראלי, פרמיית הסיכון עולה, דירוג האשראי של ישראל יורד, התוצר מתכווץ, האבטלה עולה, בנק ישראל מעלה את הריבית בחדות, ואז האינפלציה נבלמת ופרמיית הסיכון מפסיקה לעלות, הבנק מתחיל להוריד ריבית. אבל זה מאוחר מדי, וחברות בנייה רבות שכבר לפני המלחמה סבלו מהוצאות מימון גבוהות פושטות רגל. מה קורה במקרה הזה לבנקים בישראל?
זו השאלה שהעבירו בבנק ישראל לכל הבנקים במהלך שנת 2024, את השאלה העבירו כחלק ממה שמכונה 'מבחני קיצון', כלי נוסף לבדוק את הסיכון והיציבות של המערכת הבנקאית. התשובות שהתקבלו למבחן קיצון זה מעודדות יחסית, לפי בנק ישראל 'מערכת הבנקאות שומרת על יציבותה גם בתרחיש כזה', שום תאגיד לא ירד מתחת לרמת ההון העצמי המזערית שדורש הפיקוח, זאת בגלל שכבר כיום לבנקים יש הון עצמי ברמה גבוהה.
עם זאת, מבחני הקיצון, הביאו לכך שהבנקים עברו להפסד בשנה הראשונה של התרחיש, ההפסדים העיקריים הם בתיק האשראי העסקי ובתיק האשראי לדיור. הפסדי האשראי מתרחבים וגדלים כשהבנק נאלץ למחוק הלוואות לקבוצת לווים גדולה בענף הנדל"ן.
לשם החידוד, התרחיש מדבר על אבטלה שמגיעה לרמה של 12%, על תשואות אג"ח ל-10 שנים שמגיעות לכ-8%, על אינפלציה שמגיעה ל-5%, על שער חליפין של דולר שנושק ל-5 שקלים. ירידה של כ-50% במדד תל אביב, ועל ירידה של כ-30% במחירי הדירות. בבנק מדגישים כי תרחיש הקיצון שנבחר הוא קיצוני יותר משנים קודמות, והוא 'ארוך מתמשך ומורגש לכל אורכו', בבנק גם מדגישים כי למרות שהתוצאות מלמדות שהמערכת יכולה לעמוד בכך, מדובר רק בבחינה של התוצאות הישירות של המשבר על ההון ועל הרווחיות, אבל המבחן לא לוקח בחשבון שאלות כמו נזילות של הבנקים והפגיעה באמון המשקיעים.
הבנק גם חושף כי בשנת 2025 הוא צפוי לערוך מבחן קיצון שיתמקד בבדיקת היכולת של הבנקים לעמוד בפני 'תרחיש נזילות קצר מועד', כלומר, מקרה שבו הבנקים נדרשים להזרים כמויות של כסף ללקוחות בפרק זמן קצר.
OSZAR »