בלעדי
בכירי המודיעין וחיל האוויר הקימו קרן להשקעה בדיפנס טק
קרן הון סיכון ישראלית חדשה ששמה קינטיקה נמצאת בתהליך גיוס של 150 מיליון דולר. הקרן כבר ביצעה שלוש השקעות ראשונות, הבולטת בהן היא בסטארט־אפ LINE5 של גיגי לוי ויפתח שולמן, שגייס 20 מיליון דולר חודשים ספורים לאחר הקמתו
קרן הון סיכון ישראלית חדשה נוספת שתתמחה בהשקעה בחברות דיפנס טק מגייסת 150 מיליון דולר, כך נודע לכלכליסט. מדובר בקרן קינטיקה (Kinetica), שהקימה קבוצה של בכירים לשעבר בקהיליית המודיעין וחיל האוויר יחד עם אנשי הון סיכון יוצאי קרן ההון סיכון מיזמה (Mizma). על פי הערכות, חלק מהמשקיעים בקרן יהיו גופים אסטרטגיים שיוכלו גם להיות לקוחות לפיתוחי הסטארט־אפים או לסייע להם למכור בשוק הביטחוני העולמי שלרוב לא פתוח לרכישה מחברות קטנות.
השותפים המייסדים בקרן הם יואב קנול, יוצא יחידה מובחרת בחיל האוויר, אהרון אפלבאום מקרן מיזמה, ופרדריק לנדאו. יו"ר הקרן הוא אביו של אפלבאום, איץ אפלבאום, ממקימי הפעילות של קרן לייטספיד בישראל, אחת מקרנות הון הסיכון הגדולות בעולם. שותפים נוספים בקרן הם אלוף במיל' סער צור, לשעבר מפקד הגיס הצפוני, ותא"ל במיל' עמית קוניק, בכיר לשעבר בקהיליית המודיעין. הקרן מתכננת להשקיע בשלבים המוקדמים ביותר בחיי סטארט־אפ, מפרה־סיד ועד A, בעיקר בחברות בתחום הביטחוני, אך גם בחברות סטארט־אפ שמפתחות טכנולוגיות שיכולות לשמש הן את השוק הביטחוני והן את האזרחי.
קינטיקה כבר ביצעה שלוש השקעות, שהבולטת בהן היא בסטארט־אפ LINE5, שהקימו גיגי לוי־וייס ויפתח שולמן מרדיס ואשר גייס 20 מיליון דולר כבר בסבב הסיד, חודשים ספורים מאז הקמתו. מדובר בסבב הסיד הגדול ביותר בתחום הביטחוני בעולם מתחילת 2025. השקעה נוספת היא בסטארט-אפ הישראלי Particle הפועל בתחום הלוחמה האלקטרונית ומפתח יכולות ייחודיות להגנה אווירית וב־LimitlessCNC, שמפתחת תוכניות הפעלה דיגיטליות לצורך ייצור חלקים מדויקים על ידי מכונות CNC.
בקינטיקה לא מסתפקים ברגל הביטחונית הישראלית וגייסו לוועד המייעץ גם בכירים מארה"ב, בהם מזכיר הצי האמריקאי קנת' ברייתווייט והסנטור האמריקאי לשעבר נורם קולמן, שנחשב למקורב למערכת הביטחונית בארה"ב. כמו כן גייסו לייעץ לקרן את ג'ו לונסדייל, אחד המייסדים של ענקית הדיפנס טק האמריקאית פלנתיר (Palantir) שנסחרת בוול סטריט לפי שווי של 300 מיליארד דולר. לונסדייל הוא גם מייסד שותף בקרן הון סיכון 8VC, אחת המשקיעות הראשונות באנדוריל (Anduril), סטארט־אפ הדיפנס הבולט ביותר היום שהשלים גיוס לפי שווי של 30 מיליארד דולר בתחילת יוני.
קרן קינטיקה מצטרפת לגל של קרנות הון סיכון ישראליות שהוקמו מאז פרוץ המלחמה ב־7 באוקטובר כדי למנף את גל הפיתוחים הצבאיים העדכניים להצלחה כלכלית ופיתוח תעשייה ייחודית שיכולה להידמות לסייבר בישראל. כחלק מהמגמה, ויש כבר מי שיאמר התחלה של בועה, הוקמו קרן הון סיכון פרוטגו (Protego) של ליטל לשם ולי מוזר וקרן ACE של מפקד חיל האוויר לשעבר עמיקם נורקין. מעבר לכך, גם הקרנות המובילות מארה"ב שזיהו את התחום הביטחוני העלו הילוך בחיפוש השקעות בישראל ובראשן אנדריסן הורוביץ (Andreessen Horowitz), סקויה (Sequoia), קרן ההשקעות של ה־CIA וקרן LUX, שהשקיעה לראשונה בישראל דווקא מאז תחילת המלחמה.
המערכה המוצלחת באיראן, שהיתה מבוססת על עליונות טכנולוגית של ישראל, מציתה עוד יותר את הדמיון של המשקיעים. זריקת מרץ נוספת מספקת גם החלטת מדינות נאט"ו מהשבוע שעבר להכפיל את תקציבי הביטחון שלהן לאור התמשכות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה והחשש שלהן מפלישה אפשרית של פוטין למדינות נוספות. מגמות אלה מתורגמות גם לעלייה במניות של חברות ציבוריות שפועלות בשוק הביטחוני, כמו במקרה של אלביט מערכות הישראלית שזינקה ב־65% מתחילת השנה. העלייה במניות מאפשרת לחברות אלה גם להגדיל את התקציבים, בין היתר להשקעות בטכנולוגיות חדשות. גורם נוסף שעומד לנגד עיניי המשקיעים בתעשיית הדפנס טק הישראלית הוא הצפייה להרחבת הסכמי אברהם והעניין שמגלות מדינות המפרץ ברכש טכנולוגיות ביטחוניות מישראל.
האתגר המרכזי של קרנות הון סיכון ששמות את יהבן על הדיפנס טק הוא היעדר ניסיון וחוסר התאמה היסטורי של התחום לתעשיית ההשקעות הפרטיות. תהליכי הפיתוח והאימוץ של טכנולוגיות חדשות בשוק הביטחוני ארוכים מאוד וגם אפשרויות האקזיט מוגבלות למספר קטן של שחקנים בתחום הביטחוני בלבד.