עסקת הענק שבדרך: הספיידר של רפאל עומד לסדר לה 1.9 מיליארד יורו ברומניה
לפי הודעת משרד ההגנה הרומני, מערכת ההגנה האווירית של החברה הישראלית נבחרה בתום הליך מכרזי שנמשך מספר שנים. החוזה טרם נחתם. אם תושלם, זו תהיה אחת העסקאות המשמעותיות בתולדות התעשיות הביטחוניות הישראליות, אחרי העסקה למכירת חץ 3 לגרמניה ב-14 מיליארד דולר
רפאל מתקרבת לעסקת ענק בהיקף של כ-1.9 מיליארד יורו עם ממשלת רומניה ובמסגרתה היא תספק לה מערכות הגנה אוויריות לטווחים קצרים מסוג ספיידר. לפי הודעת משרד ההגנה הרומני ההסכם עם רפאל עדיין לא נחתם, אך המערכת שפיתחה נבחרה בתום הליך מכרזי שהחל לפני מספר שנים.
בהתממשותה, עסקת הספיידר עם רומניה תהיה אחת מהעסקאות המשמעותיות של התעשיות הביטחוניות הישראליות. זאת לאחר שלפני כשנתיים התעשייה האווירית ומשרד הביטחון סיכמו עם ממשלת גרמניה על עסקה בהיקף של 14 מיליארד שקל על מערכת ההגנה האווירית חץ 3. מדובר בעסקה הביטחונית הגדולה בתולדות התעשיות הביטחוניות בארץ וזאת הפעם הראשונה שישראל ייצאה למדינה זרה את מערכת החץ.
לפי רפאל, הספיידר מיועדת להגנה אווירית מפני מל"טים, מסוקים ומטוסים ואף טילים בליסטיים טקטיים. היא מבוססת על שני סוגים של מיירטים, גם הם פרי פיתוח של החברה, הטיל PYTHON והטיל Derby. בהודעת משרד ההגנה נאמר עוד כי רומניה מעורבת בתוכנית רכש משותפת של שמונה מדינות אירופיות של מערכת ההגנה האווירית מיסטרל 3 של MBDA האירופית.
רומניה היא מהמדינות היחידות באירופה שיחסיה עם ישראל במהלך מלחמת 7 באוקטובר היו תקינים, זאת בעוד שמדינות רבות אחרות ביבשת מבקרות אותה בחריפות על מהלכיה בעזה ועל הרג נרחב של אזרחים בפעולות צה"ל. ברקע אלה, ממשלת צרפת טרפדה בשנה שעברה את השתתפות חברות הנשק הישראליות בתערוכות הביטחוניות שאירחה, כמו גם בסלון האווירי בלה בורז'ה לפני כמה שבועות, כשמנעה מהן להציג נשק התקפי וחסמה את הגישה לביתניהן באמצעות מחיצות.
את הסנטימנט האנטי ישראלי באירופה חוותה רפאל לפני כחודש, כשממשלת ספרד הודיעה על השעיית עסקה איתה בהיקף של כ-310 מיליון דולר, להצטיידות בטילים נגד טנקים מסוג "ספייק" שהיא מייצרת.
וחרף כל אלה ב-2024 הייצוא הביטחוני הישראלי זינק לשיא של כל הזמנים והסתכם ב-14.8 מיליארד דולר. אירופה, היוותה 54% מכלל הייצוא של מערכות הנשק הישראליות וזאת, ברקע הימשכות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה שדחקה במדינות היבשת לחדש מלאים ולעדכן מערכות נשק מהחשש לעימות עתידי.
בפסגת ראשי מדינות נאט"ו שהתקיימה בשבוע שעבר בהאג שבהולנד בהשתתפות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אושרה התוכנית להגדלת ההוצאה הביטחונית של כל חברה בארגון ל-5% מהתל"ג וזאת תוך הכפלת ההוצאה על ביטחון עד 2035. בכך, מדינות אירופה מיישרות קו עם הדרישה התקיפה שהעמיד להן הנשיא האמריקאי.
סכומי העתק שמדינות נאט"ו ישקיעו בעשור הקרוב על ביטחון עשויים להוסיף ולהיטיב עם התעשיות הביטחוניות הישראליות, בייחוד ברקע העניין מצד צבאות בעולם במערכות נשק ששמשו את צה"ל בלחימה באיראן ובלבנון.
ברפאל סירבו למסור התייחסות.